Het bewuste feestje vond plaats in een gloednieuwe loods in de Nijverheidslaan in Ledegem. "Het zou gaan om een raveparty waarvoor online werd opgeroepen onder het mom van een verjaardags- of bedrijfsfeest", aldus het parket.

De eigenaar, Steve Monnier, organiseerde een tweedaags feest om zijn 42ste verjaardag en de ingebruikname van zijn nieuw gebouw te vieren.

"We zijn vrijdagavond gestart. Het initiatief was trouwens een samenwerking met de mensen van het geluidssysteem", legt Steve uit. Hij runt Mu-tec, een bedrijf dat chemische producten voor de bouw- en renovatiesector produceert.

Die vrijdagavond kwamen er al snel klachten van buren binnen omwille van geluidsoverlast en zaterdagnamiddag ging ook Ledegems burgemeester Bart Dochy (CD&V) poolshoogte nemen. "Ik had een goed gesprek met de eigenaar van de loods en hij beloofde me om het zaterdagavond was kalmer te houden. Om 22 uur moest de muziek uit.", klinkt het. "Dat gebeurde ook. Maar er hing wel een rare sfeer, vond ik."

"In de nacht van zaterdag op zondag patrouilleerde de politie enkele keren in de buurt en werden enkele mensen opgepakt wegens drugsbezit. Maar zondagochtend werd Mike V. uit Knokke-Heist in comateuze toestand aangetroffen. In het ziekenhuis is hij overleden, waarschijnlijk aan een overdosis. Ik betreur dat dergelijke feiten op Ledegems grondgebied gebeurd zijn, maar laat het onderzoek volledig aan de politie over."

Steve Monnier:"Bijzonder jammer dat mijn feest zo moet eindigen. Mike is dan wel niet overleden op mijn grond, maar mijn verjaardagspartij is wel onrechtstreeks de aanleiding. Dat doet pijn."

Steve Monnier zelf is geschokt door het hele verhaal. "Ik ken die jongen totaal niet", legt hij uit. "Ikzelf had op Facebook een besloten evenement aangemaakt, maar de mensen van de geluidsinstallatie hadden een openbare pagina gelanceerd. Zo was er een pak volk aanwezig dat ik nog nooit had gezien. Waaronder die bewuste Mike V. uit Knokke-Heist."

De bewuste loods in de Nijverheidslaan in Ledegem. © BF

Steve benadrukt dat hij zaterdagnacht niet in zijn loods was. "Om 22.30 uur - toen het feest ook ten einde was - ben ik met mijn vrienden naar Torhout afgezakt om er mijn verjaardag verder te vieren. Ik hoor dat de hulpdiensten rond 3 uur 's nachts werden gealarmeerd en de politie was nog tot 7 uur aanwezig. Het is bijzonder jammer dat mijn feest op zo'n manier moest eindigen. Die jongen is dan wel niet overleden op mijn grond, mijn verjaardagspartij was er wel onrechtstreeks de aanleiding toe. Dat doet pijn, want daarvoor organiseer je geen feestjes."

Volledige medewerking aan onderzoek

Steve ontkent niet dat hij zelf een stevig verleden heeft. "Ja, ik heb in mijn jonge jaren ook drugs genomen, maar dat ligt volledig achter me. Ik heb dat hoofdstuk afgesloten. Dit hele verhaal is ook geen goeie reclame voor mijn bedrijf. Ik ben nu 2,5 jaar bezig met Mu-tec en eind volgende week zou ik kunnen beginnen produceren in mijn nieuwe loods. Ik hoop gewoon dat de waarheid snel aan het licht komt. Ik verleen alvast mijn volledig medewerking aan het onderzoek en wil ook de burgemeester bedanken voor de correcte afhandeling."

Het parket onderzoekt momenteel de zaak, maar de precieze omstandigheden van het overlijden zijn nog niet bekend. Er zijn elementen die in de richting van een overdosis wijzen. Het parket heeft een wetsdokter aangesteld om een uitwendige lijkschouwing uit te voeren. Er zullen ook bloed- en urinestalen onderzocht worden.

De ouders van Mike V. zaten op het moment van Mike V.'s overlijden op het vliegtuig naar Griekenland. Op de luchthaven kregen ze het harde nieuws te horen. Zondagavond vlogen ze meteen terug naar België.