Eigen haard, goud waard: Club heeft duurste kern

De prijs voor Emmanuel Bonaventure Dennis loopt op tot 13,5 miljoen euro (foto: Belga) © belga
Redactie KW

In tegenstelling tot de concurrentie verroert Club Brugge op de transfermarkt geen vin. Met reden. Indien de marktwaarde van de spelersgroep, zoals getaxeerd door Transfermarkt.nl, een indicatie is voor de kwaliteit, heeft de regerende landskampioen een grote voorsprong. Eerste achtervolgers Anderlecht en AA Gent komen respectievelijk 30 en 35 miljoen euro tekort.

Club Brugge: 126,50 miljoen (30 spelers)

1. Krépin Diatta – 19 miljoen euro

2. Emmanuel Dennis – 13,5 miljoen euro

3. Hans Vanaken – 12 miljoen euro

Deze top drie staat nog steeds op een lijstje ‘mogelijke vertrekkers’. Zo wil Dennis naar de Premier League en volgens de Duitse pers staan de clubs uit de Bundesliga in in rij voor Diatta. Club, uitstekend geboerd vorig seizoen, doet er echter alles aan om zijn kampioenenkern zoveel mogelijk samen te houden, die de duurste en in theorie dus ook de beste kern is van het land. Na negen contractverlengingen ziet het er evenwel naar uit dat Club daar ook kan in slagen. Er is dan ook hoegenaamd geen haast voor de eerste inkomende transfer. Indien Okereke en Krmencik zich snel kunnen bewijzen, lijkt een nieuwe spits zelfs niet meteen nodig. Van de ‘nieuwe’ gezichten in de oefenmatchen liet de Senegalees Youssouph Badji (gehaald in januari) zich alvast opmerken, Amadou Sagna (vorig seizoen verhuurd aan Oostende) schoot dan weer tekort. Club denkt steeds meer op lange termijn, geeft jaarlijks een aantal eigen jeugdproducten een kans én blijft soeverein.

Krepin Diatta is 19 miljoen euro waard (foto: Belga)
Krepin Diatta is 19 miljoen euro waard (foto: Belga)© BELGA

RSC Anderlecht: 97,13 miljoen (34 spelers)

1. Yari Verschaeren – 13,5 miljoen euro

2. Albert Sambi Lokonga – 10 miljoen euro

3. Jérémy Doku – 9 miljoen euro

“De kern van Anderlecht is kwalitatief niet sterk genoeg voor de titel”, horen we al enkele jaren. Maar als we naar de marktwaarde van de kern kijken, kan alleen worden vastgesteld dat paars-wit enkel Club Brugge voor zich moet dulden. De reden voor de hoge marktwaarde: Anderlecht beschikt over heel wat jonge toptalenten die afgelopen seizoen ervaring mochten opdoen en dus veel waard zijn. Met een gemiddelde leeftijd van 23,7 jaar hoeft het niet te verbazen dat de marktwaarde hoog ligt. Bijna alle spelers zijn op dit moment meer waard dan een miljoen euro. Dat paars-wit financieel benepen zit, is algemeen bekend – het totale transferbudget zou slechts 5 miljoen euro bedragen. Maar als het gebrek aan ervaring niet teveel opspeelt, is er wél voldoende kwaliteit om Club minstens te bedreigen.

AA Gent: 91,93 miljoen (35 spelers)

1. Jonathan David – 22,5 miljoen euro

2. Roman Yaremchuk – 9,5 miljoen euro

3. Elisha Owusu – 6 miljoen euro

De top drie van Gent wordt gelinkt aan andere ploegen, maar Gent doet er alles aan om zijn sterkhouders te behouden – de aankoop van Kums en de contractverlenging van Odjidja waren de eerste signalen. Daarmee volgen de Buffalo’s het voorbeeld van Club. Wat wel verschilt met Club: AA Gent haalde al liefst zeven spelers binnen waaronder recordtransfer Nurio Fortuna, Botaka en Arslanagic. En het zou intussen ook al 6 miljoen overhebben voor de Oezbeekse spits Eldor Shomurodov. Zwaar geschut richting Brugge dus, al lijkt de grote uitdager in de breedte, met een pak spelers met een marktwaarde onder het miljoen euro, minder sterk dan Club.

KRC Genk: 79,80 miljoen (36 spelers)

1. Joakim Maehle – 8 miljoen euro

2. Jhon Lucumi – 7,2 miljoen euro

3. Bryan Heynen – 5,5 miljoen euro

Na het kampioenenjaar van 2018-2019 cashte Genk met de verkoop van Malinovskyi, Trossard, Berge en Samatta. Het kostte de club een kwakkelseizoen. Intussen is de ploeg weer in opbouw, wat te zien is aan de gemiddelde leeftijd van 23 jaar. Die jonge leeftijden van de spelers zorgt ervoor dat hun marktwaarde omhoog gaat. Maehle en Heynen tellen 23 lentes, terwijl Lucumi nog maar 22 jaar oud is. Toch hebben de drie al wat meters en dus ook een stevig prijskaartje op hun conto staan. Met Munoz (24), Kouassi (22) en Dessers (25) bouwt Genk weer aan een ploeg voor de toekomst. Maar uit de 4 miljoen euro die werd neergeteld voor Dessers (de duurste Belgische transfer momenteel) spreekt ook ambitie op korte termijn.

Standard Luik: 61,63 miljoen (32 spelers)

1. Zinho Vanheusden – 13,5 miljoen euro

2. Selim Amallah – 4,8 miljoen euro

3. Samuel Bastien/ Konstantinos Laifis – elk 4,8 miljoen euro

De kern van het nieuwe Standard is de helft waard van die van Club Brugge. Maar met het oog op de toekomst zit het wel goed met de Rouches. 24,3 jaar is de gemiddelde leeftijd van de kern. Veel jonge gasten dus waarvan de marktwaarde allicht nog zal stijgen. Met Zinho Vanheusden hebben de Rouches één uitschieter. Daarachter volgen een tiental spelers die 3 à 4 miljoen euro kosten, kampioenenmakers zijn echter ver te zoeken. Er is dus wel een basis bij Standard, maar kan de nieuwe coach Philippe Montanier met die kern het stabiele Club bedreigen?

R Antwerp FC: 37,28 miljoen (30 spelers)

1. Aurélio Buta – 4,8 miljoen euro

2. Didier Lamkel Zé – 3,5 miljoen euro

3. Birger Verstraete – 3,2 miljoen euro

Antwerp pretendeert om komend seizoen na Gent de grote uitdager van Club Brugge te worden voor de titel. Wie enkel naar de marktwaarde kijkt, komt bedrogen uit. Daar zijn redenen voor. De sterspelers Mbokani en Refaelov zijn allebei al 34 jaar en hebben dus geen hoog prijskaartje meer. Luciano D’Onofrio is een meester van de laatste uren-transfers, er komt nog wel wat, maar er zijn ook al zeven vaste waarden vertrokken. Het is nu vooral uitkijken naar de impact van de nieuwe coach Ivan Leko. En naar Mbokani. Kan de goalgetter op zijn respectabele leeftijd nog een jaar schitteren? Mbokani, misschien wel een bepalende speler in de titelstrijd, heeft een marktwaarde van 2,8 miljoen euro. Marktwaardes zeggen dus ook niet alles.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier