Egon Gevaert ontwikkelt als 17-jarige knappe websites

Egon Gevaert bij de homepage van de website die hij voor het festival Land of Love ontworpen heeft. © foto JS
Johan Sabbe

Toen hij in de derde kleuterklas zat, vroeg hij aan de Sint een computer. En in het derde leerjaar van de basisschool zette hij al een blog online. Egon Gevaert heeft de interesse voor informatica blijkbaar in de genen zitten. De 17-jarige Torhoutenaar is intussen in zijn vrije tijd webdesigner en dit met knappe resultaten. Zo was de blitse site voor de net voorbije derde editie van het dancefestival Land of Love van zijn hand.

Egon is de oudste zoon van Peter Gevaert (48) en Roos Andries (47) uit de Warandestraat. Hij heeft een jongere broer, Tristan (15). Hun huis bevindt zich aan het kruispunt met de Hogestraat en de Heidestraat. Egon volgt het zesde jaar Latijn-wetenschappen aan het plaatselijke college (Sint-Jozefsinstituut). Als een leerkracht tijdens de lessen al eens in de rats zit met een beamer of een computer die lastig doet, dan gaan de blikken richting Egon, de reddende engel. Hij blijft er niettemin bescheiden bij. In de lijn van zijn gezinsgenoten, die evenmin naast hun schoenen lopen.

Wettelijk in orde zijn

“Ik moet een jaar of vijf geweest zijn, toen ik de Sint om een computer vroeg”, lacht Egon. “En ik heb van de heilige man een afdankertje gekregen met eenvoudige versies van Word en Excel. Mijn blog in het derde leerjaar ging over dierenweetjes. Opa Marcel Gevaert (81) heeft ons de liefde voor de natuur bijgebracht en dus lag dat thema voor de hand. Ik verzon er ook telkens een vraag van de week bij. Zolang ik maar op mijn pc bezig kon zijn.”

Zijn eerste eenvoudige website maakte Egon in het vierde leerjaar van de basisschool. “Via Weebly, dus heel simpel”, zegt hij. “Pas in het eerste jaar secundair onderwijs ben ik effectief begonnen met eigen sites via een codetaal te ontwikkelen. Zo kreeg ik die dingen almaar beter in de vingers en nu kan ik er in alle bescheidenheid wel wat van. Ik maak als jobstudent sites voor geïnteresseerde evenementen of handelszaken. Vanaf mijn 18de kan ik daarvoor het voordelige statuut Student Zelfstandige aannemen. Want ik wil wettelijk in orde zijn.”

Naast de website voor Land of Love heeft Egon ook al sites gemaakt voor de Torhoutse soepbar Kroeton, een acupunctuurpraktijk in het verre Kortenberg, het a-capellafestival Stemvork en recent de interessante praatcafés inzake dementie van het ziekenfonds CM. “Ik ben momenteel bezig met een nieuwe website voor de Torhoutse BLO-school De Torretjes, waar papa lesgeeft. Die zou begin oktober online moeten staan. Let wel: ik verzorg niet enkel het design, maar probeer ook treffende teksten voor de sites te schrijven.”

Marketing studeren

Hoe Egon zijn opdrachten krijgt? Vooral via mond-tot-mondreclame. Want wat hij presteert, is voor een 17-jarige fenomenaal. Hij voelt perfect aan wat de specifieke sfeer van een bepaalde site moet zijn. En hij waakt over de gebruiksvriendelijkheid, ook van zijn eigen webstek uiteraard.

“Ik wil na het secundair onderwijs eventueel informatica studeren, maar misschien nog liever marketing”, zegt hij. “Want ik droom ervan om een zelfstandig communicatiebedrijf te runnen dat veel meer doet dan websites maken, maar ook videomarketing aanbiedt en zich over de sociale media van de klanten ontfermt. Maar dat is nu nog toekomstmuziek.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier