Egems Gemengd Koor brengt hulde aan Yvonne en Mieke: “Sociaal karakter bepaalt succes”

De leden van het Egems Gemengd Koor brachten hulde aan dirigent Mieke De Meyer en lid Yvonne Warnez. (foto Jan)
Redactie KW

Het Egems Gemengd Koor bracht hulde aan twee leden. Dirigent Mieke De Meyer werd gevierd voor 20 jaar muzikale leiding en Yvonne Warnez voor niet minder dan 55 jaar lidmaatschap bij het koor.

Voor de start van het Egems Gemengd Koor moeten we terugkeren naar 1959, toen de toenmalige schoolmeester Dries Bethune het initiatief nam om een gemengd koor in Egem op te richten, iets wat heel vooruitstrevend was voor die tijd. In 1964 kwam Yvonne Warnez het koor vervoegen. Van bij de start was het de bedoeling van het koor om in een gezellige sfeer een toch zo hoog mogelijk niveau te halen. Dat leidde ertoe dat het koor in 1981 in de derde categorie terechtkwam en in 1983 zelfs naar categorie twee wist door te stoten. Op 29 augustus 1999 kwam de muzikale leiding in handen van Mieke De Meyer (43). Zij studeerde trompet aan het Lemmensinstituut en is beroepsmuzikante. Ze geeft les aan de Tieltse Academie voor Muziek en Woord en aan het conservatorium van Brugge.

Invaller

“Leuk om weten is dat ik aanvankelijk maar als een soort van invaller voor drie maanden bij het koor ging inspringen”, vertelt Mieke. “Servaes Verhelst, de vorige dirigent, was plots gestopt en er werd mij gevraagd of ik wou overnemen tot een andere dirigent gevonden werd. Het eventjes inspringen bleef echter duren. Ik moet zeggen dat ik er in de beginperiode wel eens aan dacht om te stoppen, maar de goede sfeer en de toffe bende hebben ervoor gezorgd dat ik nu, 20 jaar later, nog steeds dirigent ben en er nog niet aan denk om te stoppen. Binnen het koor zijn we haast een vriendenkring, waar lief en leed met elkaar worden gedeeld en waar met mekaar ook rekening wordt gehouden. Omdat de leden bereid zijn rekening te houden met mijn lessenrooster kunnen we bijvoorbeeld zonder problemen de repetities plannen. Je mag wel stellen dat het sociale karakter voor een groot deel het succes van de groep uitmaakt.”

Ik ervaar steeds een beetje een gevoel van thuiskomen – Yvonne Warnez, 55 jaar lid

“Het familiale en sociale karakter is voor mij ook de grote reden waarom ik al 55 jaar met hart en ziel meezing met het koor”, gaat Yvonne verder. “Ik heb diverse tegenslagen moeten verwerken, maar steeds vind ik in het koor een hechte band en steun in de moeilijke momenten. Ik moet toegeven dat ik mij soms al eens moet forceren om toch naar de repetities te komen, maar wanneer ik er dan ben, ben ik blij dat ik gekomen ben en dat ik steeds een beetje een gevoel van thuiskomen ervaar. Ik denk wel eens aan stoppen, maar ik voel mij hier nog te goed om er de brui aan te geven.”

Grote omstandigheden

Voorzitter Andrea Hollevoet had uiteraard veel lovende woorden voor de twee gehuldigden en blikte ook eens terug op een aantal hoogtepunten. “We mogen wel zeggen dat we onder leiding van Mieke heel wat mooie concerten gebracht hebben. Zo waren er de diverse valentijnsconcerten en de vele jubilea en huwelijksmissen (maar liefst 12 stuks in 2002). We gingen ook op concertreis naar Duitsland en brachten, samen met drie andere koren, het Vredesconcert. We denken ook met veel genoegen terug aan De Filosoof van Haeghem, een stuk met toneel en zang waaraan we meewerkten en Avignon, ons concert van drie jaar geleden met enkel Franse liederen.”

Ik heb het haar ooit eens als volgt weten omschrijven: ‘groot zijn in grote omstandigheden’ en dat vat wel perfect de manier van werken van Mieke samen – voorzitter Andrea Hollevoet

Ook de koorleden hebben alleen maar woorden van lof voor de twee gehuldigden. “We zouden ons het koor zonder Yvonne nauwelijks kunnen voorstellen. We doen er alles aan om haar te kunnen laten meezingen en we hopen dan ook dat ze nog lang met ons kan meedoen. Wat Mieke betreft, zij is voor ons ook onlosmakelijk verbonden met de groep. Let op, wanneer het nodig is kan ze best streng zijn, maar dan is het ook nodig en dan tilt ons dat weer naar een hoger niveau. In de aanloop naar een concert is er vaak stress en denken we dat we er niet gaan komen, maar dan is Mieke er weer om alles in goede banen te leiden, ons te motiveren en uiteindelijk is het resultaat dan steeds van hoog niveau. Ik heb het haar ooit eens als volgt weten omschrijven: ‘groot zijn in grote omstandigheden’ en dat vat wel perfect de manier van werken van Mieke samen.”

(Jan Goossens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier