Eeuwelinge Marie-Claire is en blijft verknocht aan Kortrijk

Marie-Claire Dumortier groeide op in de vlassector.© gf
Marie-Claire Dumortier groeide op in de vlassector.© gf
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

In woonzorghotel H. Hart vierde Marie-Claire Dumortier op 23 april haar 100ste verjaardag. Dag op dag een eeuw geleden werd ze in Heule geboren. Als hulpverlener maakte ze zich tijdens de oorlogsjaren heel verdienstelijk en ze werd hiervoor ook gehuldigd. Ze blijft verknocht aan Kortrijk.

Marie-Claire zag het levenslicht op 23 april 1921 in Heule. Ze had met wijlen Julie Claire, Denise, wijlen Christiane en Jules drie zussen en een broer. Haar ouders waren zelfstandig vlashandelaar Jules Dumortier en Marie Carrette. Ze maakten de ‘vlascommerce’ mee in goede en minder goede tijden. Marie-Claires interesse in het vlas is wel altijd levendig gebleven. Ze leerde ook al snel ‘de waarde van ne frank’ kennen.

In 1941 studeerde Marie-Claire in Gent af als ‘gasthuisverpleegster’. Ze begon in 1942 als verpleegster in het privéziekenhuis van Dokter Lauwers aan het Sint-Jansplein in Kortrijk. Bij de bombardementen van maart en juli 1944 in Kortrijk stelde Marie-Claire zich als hulpverleenster vol overgave ten dienste van de slachtoffers. Na de oorlog ontving ze hiervoor verschillende erkenningen van het Rode Kruis en van het Kortrijks stadsbestuur.

Hoofdverpleegster

Op haar werk promoveerde Marie-Claire al snel tot hoofdverpleegster, een job die ze met veel enthousiasme uitoefende. Ze werkte er tot 1962. Toen trouwde ze op haar 41ste met George Delorge, een Kortrijkse handelaar in textielgrondstoffen. Het koppel ging in een villa aan de Schaapsdreef in Kortrijk wonen. Ze hadden zelf geen kinderen maar volgden het opgroeien van de kinderen en kleinkinderen van Marie-Claires zus en broer.

Marie-Claire had een sterke persoonlijkheid. Ze was altijd opgewekt en vlot in de omgang, af en toe met een kwinkslag. Ze houdt van paarden en was graag van de partij op paardenkoersen. Later werd ze lid van Kaartclub Magdalena, een wekelijkse afspraak die ze voor geen geld ter wereld wou missen. Heel haar leven speelt zich af in Kortrijk, een stad waar ze heel erg aan gehecht is.

Nieuwe thuis

Na het overlijden van haar man in 1985 verhuisde Marie-Claire naar een flat in de Minister Vanden Peereboomlaan in Kortrijk. Sinds 2013 krijgt ze hulp van thuisverpleging. Na enkele valpartijen in de loop van 2015 met een opname in het ziekenhuis tot gevolg, verhuisde Marie-Claire eind 2015 naar woonzorghotel H. Hart in Kortrijk, waar ze uitstekend opgevangen werd. Ze integreerde zich meteen goed in de nieuwe omgeving.

Dit werd haar nieuwe thuis, waar ze buiten coronatijden regelmatig kon deelnemen aan activiteiten en uitstappen. Een bezoek aan museum Texture van het vlas was voor haar uiteraard een topper. Marie-Claire krijgt regelmatig bezoek van familie, vrienden en vriendinnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier