Eeuweling André Deceuninck aan covid overleden in wzc Ter Melle in Heule

André Deceuninck. © NOM
Redactie KW

In de ochtend van 11 november is de 100-jarige André Deceuninck in wzc Ter Melle overleden. Hij is het zoveelste covidslachtoffer, al was hij ook verzwakt door een val twee weken geleden. Op 31 augustus mocht hij nog in goede doen zijn 100ste verjaardag vieren, maar toch in mineur door de coronamaatregelen.

André woonde een halve eeuw in de Magerstraat in Sint-Katrien (Sente) en was de eerste inwoner uit de geschiedenis van de parochie die zijn eeuwfeest mocht vieren.

Hij is geboren in Hooglede, op de parochie Sint-Jozef (De Geite). Hij was nog geen 20 toen WO II uitbrak. Op het einde van de oorlog werd hij nog opgeroepen en moest hij in Wallonië Duitse krijgsgevangenen bewaken.

Lang thuis gewoond

Hij trouwde met Martha Cappelle: in 2017 mochten ze hun 70-jarige (platina)huwelijksjubileum vieren. In 2018 is Martha op bijna 95-jarige leeftijd in wzc ter Melle overleden. Toen bleef André nog in zijn woning en kon er moeilijk afscheid van nemen. Vorig jaar moest hij dan toch noodgedwongen ook naar Ter Melle verhuizen.

André heeft cementtransport gedaan vanuit Wallonië, werkte later bij een veevoederbedrijf in Roeselare en voor een Brussels tuinaannemingsbedrijf met een afdeling had in Kortrijk. Zo hielp in de jaren zestig bij het aanleggen van het huidige Wembleystadion in Heule en het Van Raemdonckpark in Kortrijk. Nadien werkte hij nog bij het veevoederbedrijf Lannoo in Heule.

Negen kinderen

André is vader van negen kinderen. Zoon Gabriël is tragisch verongelukt op zijn vaders 54ste verjaardag. Er zijn ook elf kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Door de coronabeperkingen wordt van André in stilte afscheid genomen. Hij wordt begraven op het kerkhof van Sente en volgend jaar wordt in de parochiekerk een herdenkingsplechtigheid gepland. (NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier