Eetfestijn in Beitem voor kinderdagverblijf in India

Els Delie, Nico Staessens en Johan Loones trekken in november opnieuw naar India om er drie projecten te bezoeken. (foto SB) © (foto SB)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Op zondag 18 augustus is er opnieuw een eetfestijn ten voordele van het project van Els Delie en Nico Staessens in India. Ze hebben daar een gemeenschapshuis opgericht dat ze nu nog efficiënter willen laten gebruiken. In november gaan ze opnieuw op bezoek, ditmaal samen met pastoor Johan Loones. Ook twee andere projecten staan op het programma.

Vorig jaar trokken Nico Staessens, Els Delie, Willy Maddelein en Lucrèce Raes voor de vijfde keer naar Orissa in India om er het plaatselijke gemeenschapshuis te bezoeken.

“De eerste keer dat we in die regio op bezoek geweest zijn, was in 2010”, vertelt Els Delie. “We zagen dat er nood was aan een gemeenschapshuis en dus zijn we, samen met Jagdish die daar woont, aan de slag gegaan om de nodige fondsen in te zamelen. Ondertussen staat er een volwaardig gemeenschapshuis met tal van functies.”

“We proberen om de twee jaar op bezoek te gaan en bij ons laatste bezoek merkten we dat het huis nog niet ten volle gebruikt werd, vooral in de week dan. We willen er een kinderdagverblijf voor 40 kinderen in oprichten met drie personeelsleden, twee opvoeders en een manusje-van-alles”, vult Nico aan.

Kinderdagverblijf

“Die nood is er wel degelijk. Sommige kinderen kunnen er niet naar school omdat ze voor hun jonger broertje of zusje moeten zorgen. Dat kan verholpen worden door een kinderdagverblijf te voorzien”, klinkt het. Daarnaast zijn ze ook bezig met het inrichten van kleine centra voor basiseducatie in de naburige en afgelegen dorpjes.

In november trekken Els en Nico opnieuw richting India om er een bezoek te brengen aan het project. Voor het eerst zonder Lucrèce en Willy die met spijt in het hart afscheid moeten nemen van het project, maar het nog steeds erg genegen zijn. Els en Nico krijgen ditmaal het gezelschap van pastoor Johan Loones. “Ik heb altijd gezegd dat ik eens mee wou om het project van dichtbij te ontdekken, het is ideaal om je blik te verruimen. Nu bleek het ideale moment.”

“Onze vorige trip was relatief rustig, er was zelfs tijd voor enkele toeristische uitstapjes, maar dat zit er deze keer niet in. Het wordt een intensieve trip met eerst een bezoek aan het project in Orissa. Daarna trekken we naar de Pater Lievens-missie, een project dat ook vanuit Roeselare flinke steun krijgt”, aldus Els.

“Ik ben benieuwd naar het project”, zegt Johan Loones. “Dertig jaar geleden ben ik er voor het eerst geweest en ik ben benieuwd naar hoe het er nu aan toe gaat. Je merkt dat er nog heel wat noden zijn, zoals bijvoorbeeld nood aan waterputten. Het is onvoorstelbaar dat er nu nog mensen zijn die moeten bedelen voor water.”

Tot slot trekken ze naar het zuiden waar ze het project rond de zoutmijnkinderen bezoeken. “Daar staan ze het verst van allemaal”, zegt Nico. ” Ze werken er al met een biogasinstallatie, iets waar er in Orissa nog lang geen sprake van is.”

De opbrengst van het eetfestijn gaat naar het persoonlijk project van Els en Nico in Orissa. “Naast het eetfestijn organiseren we ook een filmavond en we stonden ook al op de kerstmarkt. Alle beetjes helpen om de nodige werkingsmiddelen bij elkaar te krijgen”, vertellen Els en Nico.

Opbrengst

Eind september is een verbroederingsweekend tussen de pastorale eenheden Ledegem en Rumbeke. “Op zaterdag 28 september is er een concert in de kerk van Rumbeke. De toegang is gratis, maar een vrije bijdrage is zeker welgekomen. Die opbrengst verdelen we dan over de drie projecten die we in november bezoeken”, stipt Johan Loones aan.

Nieuw is dat je nu ook een gift kan doen die vanaf 40 euro fiscaal aftrekbaar is. Dit kan op het rekeningnummer BE21 0000 7186 7603 met vermelding van de naam van het project ‘Vrienden van Jagdish’.

De barbecue vindt op zondag 18 augustus plaats op het terrein achter De Ketting, vanaf 12 uur, bij slecht weer is er De Schakel als noodplan. Volwassenen betalen 15 euro, kinderen tot 12 jaar betalen 8 euro. Kaarten kunnen gereserveerd en betaald worden via het rek. nr. BE15 7554 8138 9330 met vermelding van naam en aantal kaarten. (Thomas Dubois)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier