Eetcafé The Roots in Torhout krijgt nieuwe uitbaters, nieuwe naam én nieuw concept

Vanaf Nieuwjaar ruimen de twee mannen die nu nog het eetcafé The Roots runnen, plaats voor twee vrouwen: Liesbet Hauspie en haar partner Hanne De Man. De mooie zaak in de Breidelstraat komt na amper een dik jaar dus in nieuwe handen. Dit keer zou het weleens voor lang kunnen zijn, want Liesbet en Hanne zullen het ruime pand eerst weliswaar enkele maanden huren, maar daarna kopen. Het bekende eetcafé krijgt een nieuwe naam en een uniek concept.

Hanne De Man (links) en Liesbet Hauspie in het mooie pand dat nu nog The Roots heet. © foto JS

De naam en het concept blijven voorlopig geheim, want je moet Liesbet, die zeven jaar met succes café Foelard op de Markt heeft gerund, niet leren hoe het wekken van nieuwsgierigheid productief werkt.

“We zullen sowieso meer dan ooit focussen op wat een eetcafé hoort te zijn”, zegt ze. “Dus zowel een zaak waar je gewoon iets kunt komen drinken, al dan niet met een knabbel erbij, in combinatie met een volwaardig restaurant. We hebben met de eigenaars Yannick De Ketelaere en zijn vrouw Stephanie Maes, die op de wijk Don Bosco het eetcafé Paviljoen runnen, afgesproken om het prachtige pand en het bijhorende appartement eerst enkele maanden te huren en het daarna te kopen. Hanne en ik zetten een stap die kan tellen.”

Hanne kookt, Liesbet dient op

Sinds half oktober vorig jaar wordt The Roots uitgebaat door twee boezemvrienden: Olivier Allaert (39) uit Torhout en Jean-Marc Dekeerle (50) uit Kortrijk. Ze namen een vliegende start, maar nu al maandenlang gooit corona bijna letterlijk roet in het eten. “De zaak kunnen overlaten, is voor ons in de gegeven omstandigheden een opportuniteit”, zegt Olli. “Jean-Marc en ik blijven nog eventjes takeaway doen en dan zetten we er een punt achter.”

Liesbet Hauspie (36) is een rasechte Torhoutse – uit de Beukenstraat op de wijk Don Bosco. Aan netwerk heeft ze alvast geen gebrek. Na jaren van vrijwillige inzet voor de Chiromeisjes Don Bosco en haar studies Sociaal werk startte ze in januari 2008 als stedelijke jeugdconsulent. Ze bleef in die functie tot ze begin 2012 op de Markt café Foelard begon uit te baten. Dat werd een succesverhaal, maar na zeven jaar vond ze het harde horecaleven welletjes geweest. Eind 2018 liet ze het café over. Nu werkt ze als begeleider-coach in de vestiging van Tordale aan de Seinestraat.

Hanne De Man (35) is uit Roeselare afkomstig. Ze geeft les aan leerlingen met autisme in de school Ter Sterre in Moorslede. Ze heeft een zoon Jerôme (13) en een dochtertje Juliette (6). Horeca-ervaring heeft ze niet, maar ze is dol op koken en zal zich in de keuken van het eetcafé laten bijstaan door twee medewerkers in het systeem van flexi-jobs. Liesbet zal de klanten bedienen.

Voor beiden een fulltime job

“Toen ik met café Foelard stopte, had ik geenszins de intentie om ooit in de horeca te herbeginnen”, zegt Liesbet. “Maar heel snel, een jaar geleden al, begon het weer te kriebelen. Aangezien Hanne bovendien erg graag wou koken, keken we sindsdien uit naar een geschikte zaak mét woonst. En kijk: we zijn geland bij het naar ons gevoel mooiste pand van Torhout. Met zijn gezellige interieur en prachtige binnenkoer.”

“Een deel van de zaak zullen we puur als café behouden”, vult Hanne aan. “Het andere deel wordt restaurant, al zullen die twee uiteraard in elkaar overvloeien. We starten kleinschalig. Zeker niet te hard van stapel lopen. Sowieso wordt dit zowel voor Liesbet als voor mij een fulltime job.”

Het eetcafé – straks met zijn volgens het koppel unieke, in de regio nog niet bestaande concept – gaat op woensdag 13 januari open. Of, als het dan nog niet mag, vanaf dag één waarop het wél weer kan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.