Eerstelijnszone Westkust & Polder officieel van start

© MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De Eerstelijnszone Westkust&Polder (ELZ WP) is na een voorbereidingsperiode van meer dan een jaar op 1 juli 2020 officieel. Het is de bedoeling dat hierdoor alle behoeften op vlak van zorg, welzijn en gezondheid zo vroeg, zo goed en zo dicht mogelijk bij de persoon worden opgespoord en ingevuld.

ELZ WP is een van de 60 eerstelijnszones die op 1 juli in Vlaanderen officieel zijn gestart en een van de 12 in West-Vlaanderen.

Koen Declerck, voorzitter van ELZ WP, is tevreden en heeft positieve verwachtingen: “Als eerstelijnszone willen we efficiënt samenwerken met en voor elke persoon en zijn omgeving die in de zone leeft, werkt en verblijft. Het is de bedoeling om de noden van de populatie te detecteren en het welbevinden en de gezondheid te optimaliseren. We streven daarbij naar eenvoud, transparantie en kwaliteit in de hulp-, zorg- en dienstverlening. Alle partners hebben de afgelopen periode 2018-2020 naar dit moment toegewerkt. De zorgraad van de eerstelijnszone bestaat uit een afvaardiging van een aantal clusters: Lokale besturen, Gezondheidszorg (zoals huis- en tandartsen, kine- en ergotherapeuten, zorg- en verpleegkundigen, sociaal werkers, eerstelijnspsychologen, apothekers…), welzijnsactoren (zoals persoon- en mantelzorgers, diensten maatschappelijk werk, jeugdzorg, centra algemeen welzijn…) en optionele partners”, klinkt het.

“De bestuursleden van de Eerstelijnszone Westkust&Polder werden door het brede werkveld goedgekeurd. Het mooie en unieke aan dit verhaal is dat alle betrokkenen uit de regio de handen in elkaar slaan. Het veelbelovende beleidsplan wordt in het najaar 2020 omgezet in uitdagende acties zoals samenwerking, psychisch welbevinden en eenzaamheid.”

Criteria

Om een eerstelijnszone te vormen, moet worden voldaan aan een aantal criteria. Dat houdt onder meer in dat de zone een gebied moet overkoepelen van 75.000 tot 125.000 inwoners. De ELZ WP beslaat de gemeentes De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Veurne, Alveringem, Middelkerke en Diksmuide. Er moet voldoende draagvlak zijn bij de belangrijke stakeholders (huisartsenkringen, vertegenwoordigers van zorgberoepen, lokale besturen, woonzorgactoren…). De eerstelijnszone moet passen binnen de grenzen van één regionale zorgzone, waarbij verschillende eerstelijnszones samen één regionale zorgzone vormen. Ze moet coherent worden ingepast binnen het Vlaams grondgebied en in de mate van het mogelijke afgestemd zijn op de (toekomstige) ziekenhuisnetwerken.

Birgit Hendrikx neemt de taak van coördinator van de Eerstelijnszone Westkust&Polder op zich en zal zich vestigen in het Sociaal Huis Nieuwpoort, Astridlaan 103 op de tweede verdieping.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier