Eerstelijnspsychologe Danielle Vanoutrive helpt 65-plussers met mentale problemen

Eerstelijnspsychologe Danielle Vanoutrive: "Als je 65 bent, zullen problemen niet plots verdwijnen." © LB
Redactie KW

In Oostende en Bredene is sinds oktober een eerstelijnspsychologe voor ouderen aan de slag. Danielle Vanoutrive zit ondertussen aan 15 nieuwe aanmeldingen per maand. Het gaat om mensen die ouder zijn dan 65 jaar en het moeilijk hebben. “Die doelgroep wordt vaak vergeten, maar net zij krijgen vaker te maken met verlies, angst en eenzaamheid.”

Danielle studeerde in 2006 af in de richting klinische psychologie aan de universiteit van Gent. Na een passage in de bijzondere jeugdzorg werkte ze in woonzorgcentrum Duneroze in Wenduine op de herstelafdeling. “Hier kwamen mensen aansterken. Mijn taak was om hen weerbaarder te maken. Ik heb me toen ook bijgeschoold in palliatieve en oncopsychologie omdat er ook heel wat kankerpatiënten kwamen revalideren. In 2019 heb ik dan gesolliciteerd voor deze functie omdat ik het een heel interessant project vond.”

Vergeten doelgroep

“De ouderen worden vaak vergeten als het om psychologische problemen gaat. Meestal wordt de focus gelegd op de doelgroep van 18 tot 64 jaar en de laatste tijd is er ook meer aandacht voor jongeren met mentale problemen. Maar het is niet omdat je 65 jaar bent dat problemen plots verdwijnen. In sommige gevallen worden ze zelfs groter. Deze doelgroep wordt immers vaker geconfronteerd met verlies. Ze verliezen vaker hun naasten, maar ook financiële middelen door hun pensioen en ze verliezen in sommige gevallen hun netwerk of hun mobiliteit door ziekte. Ik zie senioren die langskomen voor depressie en angst, maar ook eenzaamheid. Er zijn ook nog altijd ouderen die worstelen met hun geaardheid. Ze hebben dit geheim soms jarenlang met zich meegedragen.”

Ik zie zelfs ouderen die nog altijd worstelen met hun geaardheid

Danielle zit gemiddeld vijf sessies met de senior samen. “Als de situatie te complex is, dan zal ik altijd doorverwijzen. Ik ga geen langdurige trajecten opzetten. De bedoeling is om te luisteren naar mensen en hen handgrepen aan te reiken om een situatie aan te kunnen. Deze mensen hebben vaak een grote veerkracht, maar door een opeenstapeling van gebeurtenissen zien ze dat zelf niet meer.”

Naast individuele sessies worden er ook groepsessies gegeven. “Deze sessies zijn laagdrempeliger en het gaat meer om psycho-educatie. Ik probeer de deelnemers te leren hoe ze zelf depressieve klachten kunnen verminderen. Een van de belangrijkste zaken die ik probeer mee te geven, is om te erkennen dat er een probleem is en om erover te praten. Dat moet niet altijd met een psycholoog zijn. Veel mensen willen echter hun omgeving niet belasten.”

200 mensen per jaar

“Er is ook nog altijd een grote drempel. 40 procent van de bevolking heeft psychologische problemen, maar 60 procent van die doelgroep wil daar niet over praten. Het is dan ook belangrijk dat er hulpverlening is waar ze op korte termijn en tegen een toegankelijk tarief terecht kunnen, zonder lange wachttijden. Dat is wat ik probeer te doen. Het idee leeft bij veel oudere mensen dat je zot moet zijn vooraleer je naar een psycholoog kan gaan, maar dat is helemaal niet het geval.”

Danielle krijgt heel wat vragen van mensen rechtstreeks, maar ook huisartsen, familie, thuiszorg en de maatschappelijke dienst sturen senioren door. “Ons doel is om per jaar 200 mensen te bereiken. Momenteel zien we dat dit lukt en dat senioren mij beginnen te vinden. Het merendeel komt uiteraard uit Oostende en in mindere mate uit Bredene, maar ik krijg af en toe ook vragen uit andere gemeenten. Die mensen moet ik doorverwijzen.” Het initiatief van de Eerstelijnszone Oostende – Bredene lijkt alvast zijn vruchten af te werpen. “De senioren die hier geweest zijn, gaven aan dat hen ook geholpen heeft.” (Leen Belpaeme)

Je kan Danielle contacteren op 0473 36 11 28 of danielle.vanoutrive@sho.be.