Eerste zeewierboerderij ter wereld komt voor onze kust

Het is de bedoeling om op lange termijn zeewier te oogsten voor onze voedselketen. (GF)
Redactie KW

Tussen de windturbines van Norther, het windmolenpark voor de Belgische kust, komt er een zeewierboerderij. Dat is een wereldprimeur. De eerste oogst is gepland in het voorjaar van 2021.

Eten we binnenkort met zijn allen meer zeewier? De kans is groot, want wereldwijd stijgt de vraag naar het groene goud uit de zee. Allereerst is er de positieve ecologische impact: de productie vereist geen grond, zoetwater of meststoffen. Daarnaast is het ook gezond, want het zit boordevol proteïnen, mineralen en vitaminen. Het Belgisch-Nederlands consortium ‘Wier & Wind’ wil nu een volwaardig teeltsysteem uitwerken, zeg maar een zeewierboerderij, vlak voor onze kust. Norther, het Belgische windmolenpark op de Noordzee, stapt nu mee in dat project.

Eind dit jaar al ingezaaid

Dat is een wereldprimeur en ook een belangrijke stap naar de toekomst van meervoudige gebruikte productiegebeiden met energie, natuur en voedsel op de Noordzee. Eind dit jaar wordt het zeewierteeltsysteem geïnstalleerd in het windpark en ingezaaid met jonge zeewiertjes. In mei 2021 kan er voor het eerst geoogst worden.

De afgelopen jaren zijn er al heel wat kleine zeewiertelers gestart, maar die situeren zich voornamelijk in beschutte gebieden of soms vlakbij de kust. Op langere termijn zijn er echter te weinig geschikte plaatsen langs de Noordzeekust om op te kunnen schalen naar een sector die een belangrijke bijdrage kan leveren aan een positieve klimaatimpact. Windmolenparken op zee zijn dan een geschikt alternatief, zo klinkt het bij Norther. Tussen de windturbines liggen namelijk heel wat grote, lege gebieden die aangewend kunnen worden voor duurzame voedselproductie, zoals zeewier. Zo wordt de anders ongebruikte ruimte optimaal ingezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier