Eerste ‘West-Vlams Bushcraftweekend’ in Merkenveld

"We willen onze passie voor natuur en bushcraft delen", vertelt Harald Lamon, voorzitter van Bushcraft West. © (foto BC)

Van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni vindt in het Hopper Jeugdverblijf in Merkenveld in Zedelgem de eerste editie plaats van het West-Vlams Bushcraftweekend. “We willen onze passie voor natuur en bushcraft delen en mensen samenbrengen rond het kampvuur”, aldus Harald Lamon van Bushcraft West.

Harald Lamon (38) uit Brugge is voorzitter en mede-oprichter van Bushcraft West, een vzw die vijf jaar geleden boven de doopvont werd gehouden. “Het doel van onze vereniging is om onze passie voor natuur en Bushcraft te delen en mensen samen te brengen rond het kampvuur. Wij van Bushcraft West zijn gepassioneerd door natuur, primitieve technieken, het buitenleven en basic kamperen. We delen dit graag met ons gezin, onze vrienden en als instructeur, gids of begeleider op weekends en in workshops”, schetst Harald het doel van Bushcraft West.

“Het West-Vlams Bushcraftweekend is onze eerste grote kampeerweekend vol natuurbeleving met een aanbod Bushcraftactiviteiten voor volwassenen en kinderen.”

Voor de leken onder ons schetst Harald wat Bushcraft precies inhoudt. “Bushcraft is moeilijk te vertalen. De beschrijving die er best aan voldoet, is misschien wel ‘wilderniskunde’. We leren leven met en in de natuur, met veel respect voor de natuur. We leren de nodige vaardigheden en technieken om ons thuis te voelen in de natuur.”

Blik op verleden én toekomst

“Bushcraft spreekt mensen aan voor uiteenlopende redenen. Ten eerste biedt het een blik op het verleden, waarin mensen dichter bij de natuur stonden. Onder meer de tijd waarin mensen nog zelf vuur maakten door wrijving. Maar ook hedendaagse reizigers worden aangetrokken tot bushcraft. Eenmaal je bepaalde technieken onder de knie hebt, kun je gemakkelijker je plan trekken in de natuur wanneer je gaat kamperen of op avontuur trekt. Bepaalde dingen moet je niet meer meenemen in je rugzak of moet je niet meer meezeulen, zoals drinkbaar water omdat we water leren drinkbaar maken. Of je leert hoe je een onderdak kan bouwen waardoor je dus geen tent meer nodig hebt“, vervolgt de voorzitter van Bushcraft West.

“Maar we kunnen onze blik ook op de toekomst werpen. De gezinnen gaan terug naar de natuur, we leren aan kinderen wat de natuur betekent. We merken dat volwassenen en kinderen die de natuur beter leren kennen er ook meer van gaan houden.”

Bushcraft West is een bloeiende vereniging. “Versoberen, teruggaan naar de natuur en dingen zelf leren maken, zitten in de lift. Voor ons Bushcraftweekend in het Merkenveld zijn al 170 mensen ingeschreven, zowel volwassenen als kinderen. We organiseren 50 toegankelijke workshops. Wie ons nog iets kan bijleren of aan skillsharing wil doen, mag zich zeker nog aanmelden. Mijn hobby is bijvoorbeeld het ambachtelijk snijden van hout. Deze bijna vergeten ambacht voer je uit met een bijl, een mes en een lepelmes.”

Het Bushcraftweekend start op vrijdagnamiddag 31 mei en wordt afgesloten op zondag 2 juni om 13 uur. De deelnameprijs bedraagt 60 euro voor iedereen vanaf 6 jaar. “We kamperen buiten en dus niet in het jeugdverblijf zelf. Sommigen zullen dat doen onder een eigen gemaakt onderdak, anderen onder een zeil of in een tent. Het staat iedereen vrij om te kiezen. Er worden ook warme maaltijden voorzien op vrijdag- en zaterdagavond. Dat eten wordt uiteraard bereid op open vuren buiten, helemaal binnen het thema van ons weekend dus!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier