Eerste weekendmis in Alveringem op zaterdag 20 juni

Priester Jan Duijvejonck voor de kerk van Alveringem. (foto AB)
Redactie KW

De leden van de kerkraden hebben opdracht gekregen van priester Jan om de zeven kerken van groot-Alveringem ‘coronaproof’ te maken. Priester Jan hervat de eucharistie op zaterdag 20 juni om 18 uur in de kerk van Leisele. “Komende zaterdag is gewoon te vroeg”, stelt hij.

In groot-Alveringem zijn er nog 7 kerkgebouwen in gebruik: Stavele, Beveren, Izenberge, Leisele, Hoogstade, Gijverinkhove en die in de hoofdgemeente Alveringem zelf. Priester Jan Duijvejonck draagt er – aan de hand van een beurtrol – om de zoveel tijd de eucharistieviering op. “Zowel de mensen van de diverse kerkfabrieken als ikzelf zijn blij dat we na drie maanden opnieuw mogen opstarten”, reageert priester Jan. “Ik heb dan ook mijn medewerkers op de diverse parochies gevraagd om hun respectievelijke kerken ‘coronaproof’ te maken. De meeste kerkraden zijn er met enthousiasme aan begonnen. Vanwege het Bisdom ontving ik een pak richtlijnen. Ik heb dat wat verwerkt en ingekort zodat iedereen er doen aan ziet. Wat ik hier wil meegeven? Wel, de theorie zegt dat er vanaf heden – en dat tot 1 juli – honderd kerkgangers mogen komen en vanaf 1 juli tweehonderd. Ik benadruk dat dit de theorie is. Essentieel is immers dat de stoelen anderhalve meter uit mekaar staan. In de kerken van Izenberge en Hoogstade hangen de stoelen nog vast aan elkaar. Daar zullen dus heel wat stoelen afgedekt moeten worden. Het plan is om per kerk te bepalen hoeveel mensen er toegelaten kunnen worden. Dat aantal zal ook geafficheerd worden in het portaal.”

Communie

Mensen zullen bij het binnen komen hun handen kunnen ontsmetten. Vooral met het oog op de communie wordt een circulatieplan op de grond aangebracht. “Tijdens de communie zal ik een mondmasker dragen en ik heb ook een tangetje aangeschaft, zodat mijn handen geen contact moeten maken met de hostie“, aldus priester Jan. “Mensen mogen zelf ook een mondmasker dragen. We moeten dat zien als het nieuwe, tijdelijk normaal. Ik vraag tot slot dat mensen na de eucharistie afstand houden om de kerk te verlaten en nadien niet dicht op elkaar blijven napraten.”

De eerste eucharistieviering staat gepland op zaterdag 20 juni om 18 uur in de kerk van Leisele. Op zondag 21 juni is om 9.30 uur Alveringem aan de beurt, gevolgd door Stavele om 11 uur. (AB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.