Eerste vrijetijdsruimte voor jongeren en volwassenen met een beperking geopend door Minister Dalle in Oostende

De minister testte de infrastructuur alvast even uit.© EF
De minister testte de infrastructuur alvast even uit.© EF
Gillian Lowyck

Jongeren en volwassenen met een beperking hebben voortaan een eigen vrijetijdsruimte in het centrum van Oostende: De Briekruimte, een initiatief van vzw Duinhelm.

De Briekruimte ligt aan het Achterurenplein in het centrum van de stad, aan een verkeersvrij pleintje en op een boogscheut van het strand. “We waren al een paar jaar op zoek naar een geschikte ruimte om onze vrije tijdswerking te organiseren”, zegt Wim Rogiers van Duinhelm.

Niet eenvoudig

“Een geschikte ruimte vinden was niet zo eenvoudig, omdat er toch een aantal belangrijke criteria waren. Zo wilden we een inclusieve ruimte, dus bij voorkeur in het centrum van de stad. Bovendien moest de ruimte rolstoeltoegankelijk zijn en veel spel en ontspanning toelaten. Het feit dat de Briekruimte grenst aan een verkeersvrij plein, geeft de ruimte een extra dimensie.”

Briek is de vrije tijdsdienst van Duinhelm, het centrum dat instaat voor de begeleiding van personen met een verstandelijke beperking. Briek organiseert allerlei activiteiten, daguitstappen, workshops maar ook reizen in binnen- en buitenland. “Met deze ruimte krijgt de vrije tijdswerking Briek pas echt een plaats in de stad”, klinkt het. “We hopen op termijn nog meer vakanties aan de kust en dit in combinatie met vrije tijdsactiviteiten te kunnen aanbieden.

Onder de indruk

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) kwam zaterdag langs om de Briekruimte feetrselijk te openen. “Ik ben bijzonder onder de indruk van de werking van Duinhelm en de nieuwe vrije tijdsruimte”, zei hij. “Ook jongeren met een beperking moeten kunnen genieten van een kwaliteitsvol vrijetijdsaanbod, aangepast aan hun specifieke noden. Ik ben bijzonder fier dat we als Vlaamse Overheid hieraan kunnen bijdragen.”

(GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier