Eerste voorzitter WTC De Trappers Valère Stragier (87) overleden

Valère Stragier was gek van koers: "Zondag heeft hij nog naar de Ronde kunnen kijken", zegt dochter Inge. (GF)
Stefaan Lernout

Op maandag 19 oktober is Valère Stragier overleden in het ziekenhuis waar hij herstelde na een trombose. Tot dan woonde hij in zijn vertrouwde omgeving, in de Nieuwstraat 5.

Valère Stragier was timmerman. Na enkele jaren in dienst bij De Paepe werkte hij lang als zelfstandig schrijnwerker. Valère hield van sport, waarbij het fietsen met stip op één stond. Wielertoeristenclub De Trappers, waarvan hij medeoprichter en eerste voorzitter was, droeg hij in zijn hart.

In mei 1971 reed hij samen met Lucien Holvoet en Noël Stragier de eerste niet officiële rit van de wielerclub. Op 3 september van dat jaar werd WTC De Trappers dan boven de doopvont gehouden. Waar anders dan in café ‘t Gemeentepark bij Yvonne en Marcel, waar ze hun vaste stek hadden.

Goede voorzitter

Valère was de eerste voorzitter, Lucien Holvoet werd ondervoorzitter, Noël Stragier penningmeester en Roger Lesage secretaris. “Valère heeft voor onze club heel veel betekend”, zegt huidig ondervoorzitter Stefaan Holvoet. “Het was een goede voorzitter. Hij stond niet graag in de schijnwerpers, maar deed ontzettend veel achter de schermen. Hij slaagde erin de groep samen te houden, wat heel belangrijk is. Wat niet evident was, in 1988 telde de club nog amper zes leden! Hij smeedde de groep met behulp van de reglementen, en als het nodig was zonder de reglementen. Reglementen die zorgvuldig op bierkaartjes werden geschreven”, herinnert Stefaan Holvoet zich. “Maar uiteindelijk herleefden de Trappers. Het is zeker de medeverdienste van Valère dat we 50 jaar na die eerste rit nog steeds bestaan. Ondertussen zijn er ook 60 heren en 40 dames aangesloten. Tot een jaar of tien geleden fietste hij trouwens nog zelf mee.”

Steunpilaar

Met Valère is ook het laatste stichtend lid van de wielerclub overleden, enkele maanden na secretaris Marcel Decock die in augustus overleed. “De club verliest twee steunpilaren op heel korte tijd”, vervolgt Stefaan. “Heel jammer, zeker nu we in volle voorbereiding zijn voor de viering van ons 50-jarig bestaan. In september mogen we ons ‘koninklijk’ noemen. Dat zou heel wat betekend hebben voor Valère want hij was trots op zijn club. Vorig jaar nog met het jaarlijks ontbijt was hij gelukkig met de grote opkomst. Hij was ook heel fier dat zijn kleinzonen Hannes en Thijs bij De Trappers meefietsen.”

“Dat zeker”, bevestigt dochter Inge. “De foto van zijn kleinzonen in Trapperstenue koesterde hij. Hij keek ook heel graag naar wielerwedstrijden. Afgelopen zondag had hij nog zo gespannen zitten kijken naar de Ronde Van Vlaanderen op televisie. Het doet deugd dat hij tot op het laatste moment daar heeft kunnen van genieten.”

Valère was de echtgenoot van wijlen Yvonne Vanneste die vorig jaar overleed. Hij was de vader van Anne-Mie en Inge. De uitvaart zal plaatsvinden in beperkte kring.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.