https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Eerste voel- en luisterrondleiding op Tyne Cot Cemetery

Redactie KW

Meer dan 30 blinde en slechtziende mensen uit heel West-Vlaanderen trokken afgelopen zondagnamiddag op Open Monumentendag naar Tyne Cot Cemetery in Passendale voor een eerste voel- en luisterrondleiding.

Op deze grootste Commonwealth-begraafplaats ter wereld worden duizenden WO I-slachtoffers herdacht. Ook de Vereniging van Blinden en Slechtzienden Licht en Liefde werd opgericht naar aanleiding van WO I en is bijna 100 jaar oud.

Opgericht in 1923

Door de vele gasaanvallen en bombardementen van de Groote Oorlog raakten talloze mensen blind of slechtziend. Daarom richtten twee priester-leraars van het Koninklijk Instituut Spermalie in Brugge in 1923 ‘Licht en Liefde’ op. Die vereniging bestaat bijna 100 jaar later nog altijd.

“Onze Vereniging van Blinden en Slechtzienden Licht en Liefde is een mondvol, vandaar de afkorting VeBeS”, vertelt West-Vlaams voorzitter Christa De Schepper (50) uit Brugge, die zelf slechtziend is.

Samen met de Commonwealth War Graves Commission – ook een mondvol en afgekort als CWGC – werd zondag voor het eerst een voel- en luisterrondleiding voor blinde en slechtziende mensen georganiseerd op Tyne Cot Cemetery in Passendale.

Expeditie met openbaar vervoer

“Het thema van Open Monumentendag was toegankelijkheid, vandaar dit initiatief voor onze doelgroep”, aldus Christa.

“Er waren meteen meer deelnemers dan verwacht. We werkten met shuttlediensten vanuit Ieper en Roeselare. En toch zijn er mensen uit Brugge, Blankenberge, Menen… eigenlijk alle hoeken van de provincie. Het was voor hen een hele expeditie om hier met het openbaar vervoer te geraken. Ze wilden dit dus écht meemaken.”

Voelplan

Gids Nathalie Dumon van de CWGC nam hen op sleeptouw op de grootste Commonwealth-begraafplaats ter wereld. “Ik beschrijf wat ziende mensen normaal vinden om te zien: het landschap, de graven, de monumenten.”

Daarnaast kregen de deelnemers de kans om alles aan te raken. “Ooit kon ik kleuren, grote letters en de tv zien, nu enkel nog licht en donker”, vertelt Christa.

“Ik voelde de grafzerkjes, bunkers, namen op de muren… zeer impressionant allemaal. Er was ook een ‘voelplan’ voorzien van de hele begraafplaats, die enigszins te vergelijken is met de plattegrond van een kathedraal. Zo kon ik inschatten waar het monument, het kruis en de bunkers zich situeerden. Het is hier zeer groot.”

Voor herhaling vatbaar

Marlies Callewaert (76) uit Oostduinkerke zat zelfs met haar handen aan de grond. “Want de beplanting en begroeiing vind ik ook interessant”, zegt ze. De vrouw heeft al een veertigtal jaar het syndroom van Usher, dat gehoor en zicht aantast.

Ze voelt zich gesteund door haar blindenstok en blindengeleidehond, en haar partner Jos Tirez (74). “Nooit eerder had ik inzicht in de vormen van deze graven. Door te voelen, weet ik nu hoe het er hier écht uitziet.”

“We hopen zulke rondleidingen in de toekomst nog vaak te herhalen”, besluit Dumon.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.