Eerste vinyl op komst van technohead Eva Swan

Eva Swan wordt steeds vaker als headliner geprogrammeerd. © Davy Coghe
Redactie KW

Voor de burgerlijke stand heet ze Eva Tylleman, maar in technokringen kennen we haar als Eva Swan. Voor de Brugotta Awards 2020 is ze genomineerd in de categorie ‘Meest dansbare dj(-collectief) van het moment’. Ze kijkt momenteel uit naar de release van haar eerste vinylplaat, die feministisch van toon is. “Ja, ik heb een feministisch kantje.”

Eva Tylleman groeide op in Aartrijke, maar woont ondertussen in de binnenstad van Brugge. Voor haar is muziek al van kindsbeen af een passie. Ze volgde lessen notenleer, gitaar, dwarsfluit, piano en combineert vandaag het geven van privéles muziek op woensdag en donderdag met een leven als techno-artieste en -dj.

“Aanvankelijk maakte ik eerder deel uit van de techhouse-scene, want mijn sound klonk poppy en melodisch. Ik werkte met verschillende producers, wat resulteerde in de release van een handvol singles”, schetst Eva Swan Tylleman. “Na een mislukt avontuur in Ibiza, waar ik een tijdje als propper aan de slag was, ben ik begin 2018 in clubs als Ampere en Café d’Anvers in Antwerpen en Kompass Club in Gent als barvrouw gaan werken, vooral om te netwerken. Door er te werken hoorde ik tal van techno-dj’s, onder meer Dax J, die ertoe bijdroegen dat ik minder zweverige sets ging draaien en muziek ging maken die aanleunde bij raw techno, maar tegelijk toegankelijk klinkt. De stap naar het zelf produceren van mijn nummers heeft me veel zelfverzekerder gemaakt.”

‘We are all feminists’

Om de knepen van het vak onder de knie te krijgen, ging Eva Swan – die Swan verwijst inderdaad naar de Brugse zwaan halverwege 2018 productieles volgen aan MusiCasa, het instituut voor opleidingen in muziek, geluidsopname en productietechnieken in Brussel. “Omdat ik enkel technoproducties wou afleveren, ben ik bijkomende lessen gaan volgen bij Tom Dazing, een jonge technoproducer uit Aalst. Dat bracht mij in de gewenste flow.”

“Ik heb geleerd dat ik met techno nooit klaar ben. En dat is maar goed ook”

Ondertussen vond de Brugse ook onderdak bij Neighourhood PR, een internationaal, in Engeland gevestigd, bedrijf gespecialiseerd in public relations. Zij helpen Eva Swan mee in de markt zetten. “Afgelopen zomer heb ik twee tracks opgenomen die nu samen een ep vormen. Het gaat om I Own You en Equality. In beide nummers, die tegen minimal bouncing techno aanschurken, maak ik gebruik van eigen voice samples. In I Own You gaat het om Body and soul en in Equality om We are all feminists/We deserve equality. Gelijkwaardigheid tussen man en vrouw blijft nog te vaak een dode letter, ook in het masculiene dj-wereldje. Net daarom wou ik hier de nadruk op leggen. Een rolmodel voor mij hierbij is Emma Watson, bekend van de Harry Potter-films, die ook in de heel pakkende Netflix-documentaire Feminists, What Were They Thinking? oplicht. Zij heeft mij duidelijk geïnspireerd bij mijn maatschappelijke plaats als onafhankelijke, jonge vrouw. Die voice samples zorgen er ook voor dat mijn nummers een eigen verhaal uitdragen”, bekent Eva , die beide tracks liet afmixen in Pelican Street Studios.

Dj-sets

Beide nummers vallen intussen te beluisteren op menige streaming sites. Ondertussen sleutelt Eva Swan Tylleman al aan nieuwe tracks die eind juni moeten resulteren in een nieuwe ep en die ze bewust niet boven de 140 beats per minute laat uitstijgen. “Niettemin vind ik bij mijn minimalistische techno een stevige kick enorm belangrijk. Ik laat bewust ook pauzes, maar liefst niet te veel, want ik wil dat mijn publiek erop kan blijven dansen”, merkt ze op. “Die drive steek ik ook in mijn dj-sets die ik op internetplatforms post. Met de nodige bijval, want ik krijg nu ook positieve reacties uit het buitenland, met op kop Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, maar ondertussen ook Italië, Zuid-Amerika en zelfs Australië en Azië.”

“In tegenstelling tot in 2018 stond ik het afgelopen jaar vaker als headliner geprogrammeerd. Zelf dans ik trouwens ook heel graag op techno. Als ik klaar ben met het in elkaar steken van een dj-set duw ik de repeat-toets in en ga ik hevig uit de bol, meestal een teken dat ook andere mensen dit zullen doen. Inspiratie voor die sets haal ik op HATE, een kanaal op YouTube dat wekelijks uitpakt met duizenden nieuwe releases in het dancegenre. Ik check ook the stuff van verschillende Belgische labels zoals Ithica Records en Thrill Recordings en beluister de tracks die mijn geliefkoosde artiesten in de spotlights zetten. Zo kom ik bijna dagelijks tot audiovisuele verlanglijstjes. Ondertussen heb ik geleerd dat ik met techno nooit klaar ben. En dat is maar goed ook.” (SVV)


I own you en Equality van Eva Swan zijn vanaf volgende maand verkrijgbaar op vinyl. Die plaat zal je kunnen aankopen in Cherry Picker Record Store, gelegen aan de Langestraat 74.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier