Eerste TUI-vlucht vanuit Oostende naar Spaanse bestemmingen

Dieter Bruneel (directeur operaties TUI fly): “Een stap in de geleidelijke heropstart van het vluchtplan.”© PBM
Dieter Bruneel (directeur operaties TUI fly): “Een stap in de geleidelijke heropstart van het vluchtplan.”© PBM
Paul Bruneel

Vrijdagochtend is de eerste passagiersvlucht richting Alicante en Malaga vertrokken vanop de luchthaven van Oostende. Oostende is, na Brussel en Charleroi, de derde Belgische luchthaven die dit voorjaar vluchten organiseert met inachtneming van alle internationaal bekrachtigde covid-19-protocollen.

Er zijn per week drie vluchten voorzien, op woensdag, vrijdag en zaterdag en vanaf 4 april wordt ook op zondag naar Tenerife en Gran Canaria gevlogen. Het is al bijna vijf maanden geleden dat de laatste reguliere passagiersvlucht op de luchthaven van Oostende opsteeg, maar sinds vandaag, vrijdag, is het opnieuw mogelijk om vanuit de kustluchthaven te vertrekken.

Dieter Bruneel, Directeur Operaties bij TUI fly: “TUI fly is de enige luchtvaartmaatschappij die traditioneel vluchten aanbiedt vanuit alle Belgische luchthavens. Door de heropstart van ons vluchtplan vanuit Oostende geven we een belangrijk deel van onze passagiers opnieuw de mogelijkheid om te vertrekken vanuit de luchthaven van hun voorkeur. Het opnieuw aanbieden van vluchten uit Oostende is voor de luchtvaartmaatschappij een volgende stap in de geleidelijke heropstart van het vluchtplan.”

Vier bestemmingen

Oostende is na Brussel en Charleroi de derde Belgische luchthaven van waaruit TUI fly dit voorjaar vluchten organiseert. In eerste instantie kan vanuit Oostende slechts richting vier Spaanse bestemmingen worden gevlogen.

“Alle niet-essentiële reizen zijn nog tot 18 april verboden”, stelt Dieter Bruneel. “Daarna hopen we meer perspectief te krijgen en ons aanbod uit te breiden om aan de vraag van de passagiers te voldoen. Om deze reden is ons initiële aanbod uit Oostende beperkt, vanaf vandaag vliegen we drie keer per week naar Alicante en Malaga. Vanaf zondag voegen we Tenerife en Gran Canaria toe aan de bestemmingen.”

Reislustige Belgen

TUI fly wil op korte termijn het aantal vluchten uit Oostende fors opdrijven: “Wij voorzien nog steeds om deze zomer, 22 bestemmingen uit Oostende te kunnen aanbieden. We blijven optimistisch omdat wij merken uit de contacten met onze klanten dat de Belgen meer dan ooit reislustig zijn”, zegt Dieter Bruneel.

De strategie van TUI fly klinkt als muziek in de oren van de nieuwbakken ceo van de Oostendse luchthaven, Eric Dumas: “Wij zijn enorm verheugd dat TUI fly haar vluchten via de luchthaven van Oostende herneemt. Dankzij het regionale karakter van onze luchthaven hebben wij alle troeven in huis om passagiers en vluchten zoveel mogelijk te spreiden en op die manier een veilige reisomgeving te creëren. We kijken er reikhalzend naar uit om de reizigers van TUI fly opnieuw te mogen verwelkomen.”

Politiecontrole op luchthaven

Iedereen die vrijdagochtend vertrok in Oostende werd door de luchtvaartpolitie gecontroleerd om na te gaan of het wel degelijk om en essentiële verplaatsing ging. Iedereen mocht vertrekken, maar bij twijfel werden de gegevens van de persoon in kwestie genoteerd en als later blijkt dat de reis niet essentieel was volgt een boete van 250 euro per persoon.

Margriet Vandewiele en Johny Verbrugge.© PBM
Margriet Vandewiele en Johny Verbrugge.© PBM

Johny Verbrugge (79) en Margriet Vandewiele (74) uit Raversijde waren twee van de meer dan 100 passagiers die het vliegtuig opstapten in Oostende. “Het is een hele rompslomp om alle documenten in te vullen, maar we moeten vertrekken om medische redenen. Ik moet er een onderwatertherapie volgen”, zegt Johny.

Andy Gryson.© PBM
Andy Gryson.© PBM

Andy Gryson uit Torhout vertrok om persoonlijke redenen. “Ik heb er een penthouse en na de storm in december vrees ik dat er misschien wel schade kan zijn. Er is niemand om dat te controleren. Ik moet ook bankzaken regelen in Spanje, dus is het zeker essentieel dat ik zo vlug mogelijk naar ginder vertrek”, besluit de man.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier