Eerste transmigrant die stierf terwijl hij het Kanaal probeerde over te zwemmen begraven

Geen familie of vrienden aanwezig op de begrafenis. Wel drie mensen van Vredesactie Brugge en burgemeester Dirk De fauw. © TL
Redactie KW

De transmigrant die zeven weken geleden stierf terwijl hij het Kanaal probeerde over te zwemmen, werd dinsdagmiddag begraven. Zonder familie, zonder vrienden. Maar drie mensen van Vredesactie Brugge zakten wel naar de begrafenis af. Eén van hen las zelfs een tekst voor.

“Vol hoop begon je ontsnapping. Maar veertien jaar later was je nog op de vlucht. Mismeesterd tussen landen. En niemand die je veiligheid kon geven.” Het is de vertaling van een stukje uit de Engelse tekst die Piet Wittevrongel uit Blankenberge dinsdagmiddag bij het graf van Nicknam Masoud (47) voorlas. Hij maakte de tekst met de bedoeling om die op muziek te zetten. “Dat komt er wel nog van”, zegt hij. “Als eerbetoon aan hem. Ik vind het verschrikkelijk wat hem is overkomen.”

Nicknam Masoud uit Irak gaat de geschiedenis in als de eerste transmigrant die stierf terwijl hij het Verenigd Koninkrijk zwemmend probeerde te bereiken. Hij maakte een zwemvest met plastic flessen en een visnet en trok zwemvliezen aan. Hij was roekeloos, maar vooral extreem wanhopig. Op 23 augustus werd zijn lichaam aan de Thorntonbank in Zeebrugge aangetroffen. Hij had zijn ultieme poging niet overleefd.

Geen familie of vrienden

Ondanks een intensieve zoektocht werden in zijn thuisland geen familie of vrienden van Nicknam teruggevonden. Zeven weken nadat hij werd gevonden, werd hij dan ook op het islamitisch kerkhof aan de Blauwe Toren in Brugge begraven. Omstreeks 15 uur reed de lijkwagen het domein op. Maar geen rouwende familie, geen vrienden met tranen in de ogen. Wel een drietal mensen van de moslimgemeenschap en drie mensen van Vredesactie Brugge. “Het is nu eenmaal ook onze schuld dat hij hier ligt”, zegt Charlotte Storme, één van hen. Ze huilt als ze vertelt. “Die man is ook iemands kind. Misschien zelfs iemands vader. We moeten migranten als mensen beschouwen. Als slachtoffers van een falend systeem.”

De kist werd in de richting van Mekka gedraaid en twee mensen van de moslimgemeenschap verzorgden het gebed. “Normaal zou hij nog gewassen moeten worden, maar dat is gezien de lange tijd die er overheen ging niet meer mogelijk”, zegt Aziz Karim Rajput uit Jabbeke, voorzitter van de Brugse moslimgemeenschap. “Het is in onze cultuur gebruikelijk dat overledenen zo snel mogelijk – zelfs binnen de dag – begraven worden. Dit is dus een zeer atypische begrafenis. Maar het is belangrijk voor nabestaanden, als die later toch nog zouden opduiken, om te weten dat alles correct is verlopen.”

Onder een grauwe hemel werd de kist uiteindelijk begraven. Burgemeester Dirk De fauw hielp dragen en schepte aarde op de kist. “Ik ben hier enkel en alleen als mens”, zegt hij. “Ik vond het belangrijk dat hier toch iemand was.” En die mening deelt ook Piet Wittevrongel. Meer nog, hij plant binnenkort nog een herdenkingsdienst voor Nicknam Masoud, samen met de pastoor van Zeebrugge.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier