Eerste thuiswedstrijd van Club Brugge met beperkt aantal fans: een psychedelische ervaring

Stefan Vankerkhoven

Een psychedelische ervaring, zonder verboden middelen. Zo voelde de eerste thuiswedstrijd van Club Brugge met een beperkt publiek in Jan Breydelstadion zaterdagavond 12 september aan.

In het pre-coronatijdperk stonden 24.000 abonnees tweewekelijks in file aan te schuiven in Sint-Andries. Zaterdagavond konden wij vlotjes het Jan Breydelstadion via de Gistelse Steenweg en de Leopold III-laan bereiken. Sporadisch passeerden wij enkele fietsers. Café ‘t Putje was nagenoeg leeg. ‘t Leek wel een wedstrijd van Cercle Brugge op Olympia.

De Platse – het gemeenteplein van Sint-Andries – was omgetoverd tot één groot terras, afgesloten met dranghekkens. Aan de ingang hielden stewards de passerende supporters nauwlettend in het oog. Allen moesten in hun bubbel plaatsnemen aan tafeltjes, sommigen hadden op voorhand een tafeltje gereserveerd. Toen het terras volzet was, werden extra fans geweigerd.

Eerste thuiswedstrijd van Club Brugge met beperkt aantal fans: een psychedelische ervaring

Aan het frietkot stonden hongerige supporters braafjes, op veilige afstand van elkaar en met een mondmasker op, in een rij te wachten. In de Leopold III-laan liep niet iedereen met een mondkapje op, maar van zodra de ingang van Olympia in zicht was, werd het verplicht covid-attribuut opgezet.

Op de tribunes zatten alle bubbels veilig van elkaar. Ook op de persbankjes was er een stoel vrij tussen elke journalist, de persbar was zelfs gesloten. Ook de kantines bleven dicht. De stadionomroeper herhaalde voortdurend dat iedereen ook op tribune tijdens de match zijn mondmasker moest aanhouden en dat enkel de voordien aangestelde kapitein van de bubbel buiten om alcoholarme drankjes mocht gaan. Handen voor en na de plasbeurt ontsmetten, was het advies. Slechts maximaal twee personen per bubbel mochten samen naar het toilet….

Mexican Wave

Enkel ‘You Never Walk Alone’, het lijflied van Club, vlak voor de aftrap, klonk vertrouwd in de oren. Maar met amper 9.000 fans in het stadion voor de match Club Brugge – Waasland-Beveren kon je Olympia niet echt kolkend noemen. Ook al stond het bij de rust 2-1 voor Club, dank zij twee doelpunten van Hans Vanaken, waarvan één vanop de penaltystip. Voor Beveren scoorde Daan Heymans tussendoor. De uiteindelijke uitslag was 4-1, met nog doelpunten van Okereke en Krmencik. Die scoorde zijn allereerste competitiedoelpunt voor Club.

Er was vooral sfeer, telkens als Ruud Vormer een hoekschop mocht trappen en de 9.000 fans ‘Ruud, Ruud, Ruud…’ scandeerden. Vlak voor affluiten zetten de Clubfans wel nog een Mexican wave in. Een gek zicht in een stadion dat maar voor een derde gevuld was.

Zouden alle supporters ook na de wedstrijd hun manieren houden? Ja, dat deden ze! Net zoals bij het binnenkomen werden de supportersstromen na de wedstrijd verdeeld over extra uitgangen en in timeslots. Een geslaagde eerste, veilige test, ook al was de Twaalfde Man onthoofd. Ook op de terassen van de Platse bleef het nadien rustig, iedereen genoot met zijn bubbel aan een tafeltje van de overwinning van Club. Hopelijk komt er snel een vaccin, we missen de uitbundigheid van het voetbal….

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier