Eerste steen van 31 meter hoge Suikertoren in Veurne gelegd

Stadsbestuur Veurne, mensen van ION en WVI. © MVO
Redactie KW

Dinsdag werd de symbolische eerste steen gelegd van de 31 m hoge Suikertoren, die de nieuwe blikvanger in de Veurnse skyline wordt. Hiermee geven projectontwikkelaar ION en bouwheer WVI (West-Vlaamse Intercommunale) het startschot voor de nieuwe stek van StAPwest, de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten. Het Suikerpark wordt het prestigieuze nieuwe stadsdeel voor het Veurne van de toekomst, met 450 wooneenheden, 16 hectare bedrijvenzone en 15 hectare natuurgebied.

“Eerder dit jaar is aannemer Furnibo al gestart met de bouw van de eerste huizen aan de Brikkerijstraat, waar de eerste bewoners volgende zomer al hun intrek kunnen nemen”, vertelt Matthieu Pacco, business unit manager ION. “De 720 leerlingen en 39 leerkrachten van StAPwest kunnen vanaf 2022 hun intrek nemen in de sokkel van de Suikertoren op de gelijkvloerse, eerste en tweede verdieping. Er komen lesruimtes, repetitiezalen en een auditorium.”

“Dit is een mijlpaal in de ontwikkeling van de Suikersite”, benadrukt burgemeester Peter Roose. “Het Suikerpark wordt een wijk met een mix van boeiende woonvormen, ontspanningsmogelijkheden en werkplekken in een unieke parkomgeving met een recreatieve vijver. Het Suikerplein wordt het kloppend hart van de wijk, zeg maar onze tweede Grote Markt. Er zijn plannen voor een stadsbrouwerij en een brasserie, en in de galerij zien we een toekomst voor kleine, buurtondersteunende winkels. In de toren komt ook een incubator voor startende ondernemers. De centrale eyecatcher wordt een uniek waterelement…”

Het eerste warmtenet van de Westhoek

Veurne zet zich in om een klimaatvriendelijke stad te zijn, met onder meer een volledige overschakeling naar ledverlichting voor alle openbare verlichting. Maar burgemeester Roose is er bijzonder trots op dat Veurne de eerste stad in de Westhoek wordt die een warmtenet zal ontwikkelen. “Dit warmtenet in het Suikerpark bestaat uit een leidingnet met een totale lengte van bijna vier kilometer, voldoende om alle wooneenheden van warmte en warm water te voorzien”, klinkt het.

Zo moet het Suikerplein er gaan uitzien.
Zo moet het Suikerplein er gaan uitzien.© MVO

“In de toekomst zullen we warmte ‘op overschot’ van bedrijven uit het nabijgelegen industriegebied kunnen hergebruiken. Het warmtenet wordt uitgerust met een hoog efficiënte back-upinstallatie in de Suikertoren, die de voortdurende aanlevering van warmte zal verzekeren. Dit is de meest duurzame oplossing, want er worden geen extra CO2- of rookgassen uitgestoten. In de tekomst hopen we andere wijken en gebouwen op dit warmtenet te kunnen aansluiten.”

(MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier