De oude beurshal die in juli 2017 werd afgebroken, deed bijna vijftig jaar dienst en was duidelijk volledig opgebruikt. "In het verlengde van de vernieuwing van 't Zand en de Vrijdagmarkt werd dan ook beslist om een nieuwe beurshal te bouwen op dezelfde locatie van de oude", zei burgemeester Dirk De fauw (CD&V) naar aanleiding van de symbolische eerste steenlegging van het nieuwe gebouw. "Vanwege de grote nood aan hedendaagse congresinfrastructuur voor meer dan 350 personen beslisten we om dit meteen mee te voorzien op dezelfde locatie om zo tot een volwaardig beurs- en congrescentrum te komen."

Voor de onderhandelingsprocedure, met voorafgaande Europese bekendmaking, koos het stadsbestuur voor een zogenoemde 'design & build'-formule waarbij de stad vooraf een absoluut plafondbedrag van 40 miljoen euro bepaalde. Het stadsbestuur stemde finaal in met het 'Best and Final Offer' dat ingediend werd door het consortium dat bestaat uit Beursgenootschap Souto de Moura, META en CFE. Nadat er door de dienst Raakvlak eerst nog een archeologisch onderzoek op de site werd uitgevoerd was het einde van het bouwverlof het startschot voor de werkzaamheden voor het nieuwe gebouw. "Sinds 12 augustus begonnen de graafwerken en het aanbrengen van de paalfunderingen. De aannemer zet deze grond- en funderingswerken voort tot oktober", verduidelijkt burgemeester De fauw.

(lees verder onder de foto)

Wie geen twee jaar wil wachten om het allemaal te bekijken kan al eens een kijkje nemen op de virtuele rondleiding.

"In oktober komen daar de betonwerken voor de kelder en de opbouw van de eerste torenkraan bij. In november en december zet de aannemer de funerings- en betonwerken verder aangevuld met geothermische werken." Volgens de planning moet het gebouw in september 2021 klaar zijn. Opmerkelijke troeven zijn alvast de glazen wanden van het beursgedeelte, op het gelijkvloers, die volledig kunnen opengeschoven worden waardoor het zelfs mogelijk is om er een openbare markt in te organiseren.

(lees verder onder de foto)

Het congresgedeelte bevat een ruime plenaire zaal., gf
Het congresgedeelte bevat een ruime plenaire zaal. © gf

Virtuele rondleiding

Het congresgedeelte bevat een ruime plenaire zaal met telescopische tribune met zo'n 500 zitjes maar ook verschillende kleinere 'break-out' ruimtes met alle faciliteiten voor vergaderingen en presentaties. Op de hoogste verdieping, niveau +4, bevindt zich de cateringruimte met een terras met mooi panoramisch zicht op de stad.

Wie geen twee jaar wil wachten om het allemaal te bekijken kan al eens een kijkje nemen op de virtuele rondleiding die de dienst Meeting in Brugge liet ontwikkelen om de beurs- en congresorganisatoren warm te maken voor de nieuwe infrastructuur, en dat viadeze link.

De oude beurshal die in juli 2017 werd afgebroken, deed bijna vijftig jaar dienst en was duidelijk volledig opgebruikt. "In het verlengde van de vernieuwing van 't Zand en de Vrijdagmarkt werd dan ook beslist om een nieuwe beurshal te bouwen op dezelfde locatie van de oude", zei burgemeester Dirk De fauw (CD&V) naar aanleiding van de symbolische eerste steenlegging van het nieuwe gebouw. "Vanwege de grote nood aan hedendaagse congresinfrastructuur voor meer dan 350 personen beslisten we om dit meteen mee te voorzien op dezelfde locatie om zo tot een volwaardig beurs- en congrescentrum te komen."Voor de onderhandelingsprocedure, met voorafgaande Europese bekendmaking, koos het stadsbestuur voor een zogenoemde 'design & build'-formule waarbij de stad vooraf een absoluut plafondbedrag van 40 miljoen euro bepaalde. Het stadsbestuur stemde finaal in met het 'Best and Final Offer' dat ingediend werd door het consortium dat bestaat uit Beursgenootschap Souto de Moura, META en CFE. Nadat er door de dienst Raakvlak eerst nog een archeologisch onderzoek op de site werd uitgevoerd was het einde van het bouwverlof het startschot voor de werkzaamheden voor het nieuwe gebouw. "Sinds 12 augustus begonnen de graafwerken en het aanbrengen van de paalfunderingen. De aannemer zet deze grond- en funderingswerken voort tot oktober", verduidelijkt burgemeester De fauw. (lees verder onder de foto) "In oktober komen daar de betonwerken voor de kelder en de opbouw van de eerste torenkraan bij. In november en december zet de aannemer de funerings- en betonwerken verder aangevuld met geothermische werken." Volgens de planning moet het gebouw in september 2021 klaar zijn. Opmerkelijke troeven zijn alvast de glazen wanden van het beursgedeelte, op het gelijkvloers, die volledig kunnen opengeschoven worden waardoor het zelfs mogelijk is om er een openbare markt in te organiseren. (lees verder onder de foto) Het congresgedeelte bevat een ruime plenaire zaal met telescopische tribune met zo'n 500 zitjes maar ook verschillende kleinere 'break-out' ruimtes met alle faciliteiten voor vergaderingen en presentaties. Op de hoogste verdieping, niveau +4, bevindt zich de cateringruimte met een terras met mooi panoramisch zicht op de stad. Wie geen twee jaar wil wachten om het allemaal te bekijken kan al eens een kijkje nemen op de virtuele rondleiding die de dienst Meeting in Brugge liet ontwikkelen om de beurs- en congresorganisatoren warm te maken voor de nieuwe infrastructuur, en dat viadeze link.