Eerste stap voor renovatie van hoeve Armengoed in Bissegem is gezet

De beslissing over de nieuwe bestemming van hoeve Armengoed volgt allicht in het najaar.©Kurt De Schuytener KDS
De beslissing over de nieuwe bestemming van hoeve Armengoed volgt allicht in het najaar.©Kurt De Schuytener KDS
Redactie KW

Het Kortrijkse stadsbestuur heeft een studie besteld die hen moet helpen bepalen hoe ze de leegstaande hoeve Armengoed in de Tientjesstraat gaan invullen. De studie beslaat ook de aangrenzende gronden. De beslissing valt in het najaar. “Maar nu al staat vast dat de nieuwe invulling moet aansluiten bij het omliggende groen”, aldus schepen van Bouwen Wout Maddens (Team Burgemeester).

In Bissegem krijgt Stadsgroen Ghellinck verder vorm. De groene, open ruimte rond hoeve Armengoed in de Tientjesstraat is intussen 5,5 hectare groot. Stad Kortrijk kocht enkele jaren geleden de hoeve met de daarbij horende 10.800 vierkante meter voor 400.000 euro. Natuurpunt kocht tegelijk bijna 4,5 hectare voor 160.000 euro. Daar kwam in 2018 nog ruim 14.000 vierkante meter bij.

Aan de rechterkant had het OCMW namelijk nog bouwgronden liggen, dankzij een financiële meevaller hoefden ze die niet per se te bebouwen. Er kwam een fietspad en een erg succesvolle moestuin.

Nieuwe invulling

“Daar zijn dankzij de inkanteling van het SOK nog wat gronden bij gekomen”, weet schepen van Bouwen en Wonen Wout Maddens. “We willen die, net zoals de hoeve zelf, niet ongebruikt laten. Daarom bestelden we nu een studie om te kijken wat daar mogelijk is. Het woongebouw van de hoeve en de linkerschuur zijn beschermd, niet alles is dus zo maar mogelijk. We gaan er sowieso voor zorgen dat de nieuwe invulling aansluit bij de groene zone die er al is”, belooft de schepen.

Het onderzoek zou afgerond moeten zijn tegen de zomer. Het wordt uitgevoerd door een bedrijf uit Ronse en zal de stad 26.520 euro kosten. De knoop zal dus wellicht doorgehakt worden in het najaar.

“Verbouwingen zijn dus pas ten vroegste voor volgend jaar”, aldus de schepen. Een tijdelijke bestemming, zoals die er al een paar keer was, is tot die tijd niet mogelijk. “Dat zou niet veilig meer zijn. En nu investeren in renovaties die we dan binnen een jaar weer moeten aanpassen, zou onzinnig zijn. Maar we gaan er zonder twijfel iets moois van maken”, klinkt het beslist. (Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier