Eerste solotentoonstelling voor Geerke Sticker: “Bezoekers deel van expo”

Geerke Sticker in haar atelier in Gent. (foto gf)
Redactie KW

Geerke Sticker (28) stelt sinds 5 februari tot zondag 13 maart tentoon in cc Gildhof in Tielt. ‘In memory of my beloved matter’ is de allereerste solotentoonstelling voor de uit Lo afkomstige kunstenares die nu in Gent woont.

Geerke Sticker (28) volgde een bacheloropleiding industrieel productontwerpen aan Howest en een postgraduaat meubelontwerp aan Thomas More Mechelen. Vorig jaar studeerde ze af met een master in de Beeldende Kunsten aan Sint-Lucas in Gent. In haar beeldhouwatelier in Gent experimenteert ze volop. Ze nam al deel aan verschillende groepstentoonstellingen, maar de expo In memory of my beloved matter in Tielt is haar allereerste solotentoonstelling.

“Ik kreeg op een dag een telefoontje van Frederik Van Laere met de vraag of hij mijn atelier eens mocht bezoeken”, zegt Geerke Sticker. “Ik vertelde hem over mijn werk en waarmee ik momenteel bezig ben. Toen vroeg hij of ik het zou zien zitten om het jaar in cultuurcentrum Gildhof in Tielt te openen met een tentoonstelling. Dat is natuurlijk fantastisch. De eerste keer een solotentoonstelling voelt echt als een eer. Het betekent voor mij dat mijn werk serieus wordt genomen. Dat geeft mij een geruststellend gevoel en veel goesting om verder te doen.”

“Ik heb een hele zaal voor mezelf”, gaat Geerke verder. “Ik zal van de gelegenheid gebruik maken om een installatie op te bouwen op maat van deze ruimte. De installatie is tijdelijk en ik zal er ook de mensen uit de omgeving bij betrekken.”

De mens verzamelt thuis objecten, maar vergeet vaak het bestaan ervan

Relatie mens-materie

In het werk Geerke Sticker staat vaak de relatie van mens tot materie centraal. “In deze tentoonstelling zal dit ook heel sterk naar voor komen”, zegt de uit Lo afkomstige kunstenares. “Ik zal er allerlei objecten plaatsen uit mijn dagelijkse omgeving, objecten die we als mens bijhouden om emotionele redenen. Soms gebruiken we die niet meer, omdat ze zijn verouderd, kapot zijn of gewoon omdat ze nu geen nut meer hebben. Maar toch kunnen we er geen afscheid van nemen omdat ze bijvoorbeeld een erfstuk zijn of een andere bijzondere herinnering met zich meedragen. Het is vreemd om die objecten weg te geven aan iemand en het voelt te radicaal om ze weg te gooien. Uiteindelijk bergen we die objecten zorgvuldig op in ons huis en we vergeten soms dat we ze nog hebben. Daar gaat het in de expo over.”

Rituele manier

Voor en tijdens de expo zal Geerke de mensen ook uitnodigen om thuis op zoek te gaan naar die vergeten objecten. “De bezoekers mogen die meebrengen naar cultuurcentrum Gildhof en kunnen er samen met mij op een bijna rituele manier afscheid van nemen. Ze als het ware een laatste, gekoesterde bestemming geven.”

“Mijn kunst is een gegeven dat continu in beweging is, ze leeft en heeft iets te vertellen. Ik hoop dat het mensen doet nadenken over hun relatie tot materie en de natuur. Voor mezelf is mijn kunstpraktijk een groot experiment. Ik weet nooit wat het eindresultaat zal zijn, want ik laat die uitkomst vaak afhangen van de wil van mijn materie. Als de (organische) materie waarmee ik soms aan de slag ga, geen zin heeft om mee te werken of zich anders gedraagt dan dat ik zou willen, dan is het beter dat ik mij daar aan aanpas. Uiteindelijk zoek ik naar een balans tussen mijn wil en controle als beeldenmaker en de natuurlijk wil van de materie.”

En wat brengt de toekomst? “Ik wil vooral kansen krijgen om mijn werk te tonen en te delen. Zo kan ik in dialoog gaan met de mensen en de wereld. Kunst is het middel om tot onderwerpen te komen waar we anders niet zo snel over spreken of nadenken. Op zijn beurt inspireren andere mensen mij dan ook met hun verhalen.”

De expo is sinds 6 februari tot 13 maart telkens van 14 tot 17 uur te bezichtigen in cc Gildhof.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier