Eerste soldendag verloopt rustig in Kortrijk: “Maar wie komt is wel kooplustig”

Veel mensen vinden het moeilijk om alleen te winkelen.© AN
Veel mensen vinden het moeilijk om alleen te winkelen.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Dat de solden niet echt redding zouden brengen voor de vele weken sluiting in 2020, stond al vast. Toch zijn de Kortrijkse winkeliers matig tevreden. “Wie komt, koopt”, klinkt het. Het stadsbestuur verwacht pas zaterdag wat meer volk en neemt alvast maatregelen.

Vandaag, maandag 4 januari, gingen de wintersolden van start. Dat zorgde voor iets meer drukte dan op een doordeweekse maandag in de Kortrijkse winkelstraten. Maar echt opvallend was dat verschil niet. Zelfs op de piekuren, tussen 15 en 15.30 uur, bleef het rustig. De druktebarometer bleef de hele dag in het groen.

“Ik hoorde kledingwinkel Brooklyn, Schoenen Deltour, Caroline Biss en Lingerie BRA”, vertelt schepen van Economie Arne Vandendriessche. “Alle zaakvoerders zitten wat op dezelfde lijn. Die valt samen te vatten als ‘rustig, maar kooplustig’. Er zijn dus niet zo veel kopers als andere jaren, maar wie langs komt, koopt wel.”

Slecht voor mannenmode

“Echt enthousiast zijn de winkeliers natuurlijk niet”, vervolgt de schepen. “Maar zaakvoerders die ook winkels hebben in andere steden geven wel aan dat er in Kortrijk meer verkocht wordt dat elders. Dat valt dus nog enigszins mee.” De echte koopjesjagers verwacht de schepen pas op zaterdag. “Dan verdubbelen we het aantal stewards ook van vijf naar tien. Want vooral tegen de regel dat je alleen moet shoppen wordt nog vaak gezondigd, zeker tijdens de solden.”

“Ik kan daar wel begrip voor opbrengen. Vooral de mannenmode lijdt onder die regel, want mannen kopen nu eenmaal vaak iets samen met hun vrouw of vriendin. Ook ikzelf zal niet vlug iets kopen zonder de mening van mijn vriendin gehoord te hebben.” De schepen vond een creatieve oplossing voor dat probleem. “Komende week gaat zij op prospectie en dan ga ik later passen”, lacht hij.

De schepen roept ook op om niet massaal op zaterdag af te zakken naar de winkelstraat. “De winkels zijn open tot 18 uur. Kom dus eens langs na het werk of tijdens je middagpauze. Ook voor shoppers is het aangenamer winkelen als het niet te druk is.”

Al jaren niet meer wat het geweest is

Ook in shoppingcenter K in Kortrijk bleef het zoals verwacht zeer rustig. Al geeft directeur Dominique Desmeytere daar al lang niet meer enkel de coronacrisis de schuld van. “De solden zijn al jaren niet meer wat ze ooit geweest zijn. De tijden van uren in de rij staan om dan dertig stuks te passen in een hoekje van de winkel, is al enkele jaren voorbij. Mensen hebben het online shoppen ontdekt en solden vind je tegenwoordig altijd en overal.”

“Daar komt nog eens bij dat het gisteren een gewone werkdag was en dat winterkledij het sowieso al niet goed doet, want het wordt niet meer koud buiten. De tijden zijn nu eenmaal veranderd en de solden zoals wij vroeger gekend hebben, komen volgens mij nooit meer terug.”

De echte drukte wordt in het shoppingcenter pas op zaterdag verwacht. “Al zal woensdag een goede indicator zijn, want dan zijn veel vrouwen thuis voor de kindjes. Extra maatregelen nemen wij voorlopig evenwel niet.”

De solden duren nog tot het einde van deze maand. Komende zondag zijn de winkels in de winkelstraat open. K in Kortrijk houdt de deuren dicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier