Eerste schaatsers gespot in Reninge, burgemeester raadt af: “Niet stevig en niet veilig”

Daar zijn de eerste schaatsers, maar ze begeven zich op glad ijs.©José Tyteca
Daar zijn de eerste schaatsers, maar ze begeven zich op glad ijs.©José Tyteca
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De weilanden tussen Reninge en Noordschote, die de voorbije weken door de hevige regenval veranderden in een drassig ondergelopen gebied, liggen er nu verleidelijk bij. De voorbije dagen geraakten ze bedolven onder een winters sneeuwtapijt dat door de vriestemperaturen stevig genoeg lijkt voor een rondje schaatsen. Dat raadt burgemeester Lode Morlion echter af.

De eerste schaatsers waren alvast van de partij. Ludwig (47) uit Langemark-Poelkapelle en Ivan (60) uit De Haan noemen zichzelf ervaringsdeskundigen. “We zijn zaterdag al eens komen verkennen met de kajak en vandaag meten we dat het ijs drie tot vier centimeter dik is, ideaal om veilig te schaatsen”, vertellen ze. “Het is al van 2018 geleden dat we in de natuur konden schaatsen, toen was dat in natuurgebied De Blankaart. Normaal trekken we naar Nederland, maar dat kan nu niet door corona. Moeder natuur heeft ons dit geschenk gegeven en wacht niet, we moeten ervan profiteren.”

“Bang? Het water in deze ondergelopen weilanden is maximum zeventig centimeter diep en we schaatsen nooit alleen. We hebben prikkers mee, twee scherpe voorwerpen waarmee we ons uit een wak kunnen trekken. Voorlopig zijn we nog nergens doorgezakt. We weten de zwakke plekken goed zijn door onze jarenlange ervaring. Voor de grote massa is het nog te vroeg.”

Burgemeester waarschuwt

“Ik begrijp de mensen natuurlijk wel, want het biedt een uniek en schitterend uitzicht”, zegt burgemeester Morlion. “Het gaat om de weilanden langs weerszijden tussen Reninge en Noordschote, een gebied van tientallen hectaren. Door de aanhoudende regenval van de voorbije weken zijn die helemaal ondergelopen. Omdat het de voorbije dagen flink heeft gevroren, zien ze eruit als de ideale ijspiste. Ik heb vandaag nog de dikte van het ijs gemeten, en dat is 4 cm. Dat is niet stevig genoeg om er met zijn allen op te gaan schaatsen. Vannacht gaat het opnieuw vriezen, maar de volgende dagen ziet het ernaar uit dat de temperaturen weer zullen stijgen.”

Geen volkstoeloop

In elk geval zullen we elke dag de dikte van het ijs meten, maar we raden iedereen af om daar de schaatsen aan te binden. Mensen kunnen en mogen er ook niet stationeren of parkeren. We willen ook geen volkstoeloop want we zitten nog altijd met de coronamaatregelen!”

Wandelen en fietsen kan en mag zeker wel in Lo-Reninge. Er zijn een heleboel fiets- en wandelroutes die je door prachtige winterse landschappen leiden. (MVQ/TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier