Eerste proefservice in nieuwe Lizette & Lucien: “We tellen allemaal af naar de heropening”

De medewerkers én hun begeleiders van Lizette & Lucien zijn dolenthousiast over hun nieuw onderkomen in de Madridstraat. © PETER MAENHOUDT
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

De proefservice van de nieuwe ‘Lizette & Lucien’ in het nieuwe pand aan de Madridstraat is goed verlopen: de medewerkers van Duinhelm zijn blij dat ze vanaf 25 maart opnieuw hun klanten kunnen bedienen in een eigen restaurant, vijf maanden na de gasontploffing die hun stek in de Christinastraat vernielde. Maar er verandert één en ander.

Directeur Saskia Verelst: “De 13de oktober was een klap voor ons. Een medewerker raakte gewond, we waren onze inboedel kwijt en de medewerkers zaten zonder werk. Na een lange zoektocht hebben we dit mooie pand gevonden in het hart van de stad. Die locatie was belangrijk, want we ondervonden zoveel steun van de Oostendenaars. Ook voor onze bijzondere medewerkers is het belangrijk. Ze kunnen hier hun job doen en er is interactie met de bevolking. Het pand was perfect in orde en had een keuken. We hebben een inboedel- en overnameprijs van 50.000 euro betaald en moesten ook nog extra investeren in materiaal dat we kwijt speelden bij de explosie.” En de heropening leeft: “Iedereen is aan het aftellen naar de heropening. Het wordt wel aanpassen, want het is met 50 plaatsen een veel grotere zaak.”

Groter pand

“Het nieuwe pand is veel ruimer dan beide vorige zaken samen en zelfs onderverdeeld in twee delen. Er is ook ruimte voor stockage en een eigen ruimte als er voor één van onze medewerkers te veel prikkels zouden zijn”, luidt het. “Het concept van de lunch blijft. We moeten onze draaiboeken niet aanpassen.”

“We zijn elke dag aanwezig met zeven bijzondere medewerkers en vier begeleiders”, zegt Charlotte Willem. “We zijn open van dinsdag tot zaterdag, maar dat betekent niet dat onze medewerkers hier altijd aan de slag zijn. Er is een team van 30 mensen.” Charlotte ziet vooral een winst in het proefdraaien: “Deze week komen collega’s van Duinhelm verschillende keren eten. Zo kunnen we na elke service bijsturen. Dat zal ook volgende week nog zo zijn.”

Aanbod

Het aanbod werd bijgestuurd: niet alle gerechten uit de vroegere zaken staan nog op het menu; de pasta’s zijn verdwenen. Ook de takeaway (die ze in Lucien en de laatste maanden voorlopig in Walrave organiseerden) is er niet meer. Wel op het menu: Lizette-klassiekers als soep (8,5 euro), twee soorten quiche (11 euro), twee soorten boterham (11 euro) of een salade (12,5 euro). Verder is er een mocktail (6,5 euro) of picon vin blanc (8,5 euro). “Er is inderdaad een beperkte kaart, maar dat komt omdat ook al onze medewerkers in de keuken staan en de bereidingen haalbaar moeten zijn. Liever kwaliteit dan kwantiteit”, duidt ook begeleider Hilde Vanhoecke.

Ook ’s namiddags

“Terwijl we vroeger sloten na de middagservice, is er nu voor gekozen om open te blijven tot 17 uur.” In de namiddag zijn er desserts en taarten tegen 4 euro. “We hebben de medewerkers ook gebriefd en ze zien die nieuwigheid helemaal zitten.” Het zal druk worden: van de vroegere 22 plaatsen zijn er nu 50 ‘couverts’ en ook uitgebreidere openingsuren. “Ook de nabijheid van het Marie-Joséplein is een troef voor de bereikbaarheid voor mensen van buiten de stad. We zetten nu meer mensen in en hopen dat het goed vol loopt”, luidt het.

Jaimie serveert zijn eerste koffie in de nieuwe Lucien & Lizette.
Jaimie serveert zijn eerste koffie in de nieuwe Lucien & Lizette. © PETER MAENHOUDT

Jaimie Van Kerschaver: “Ik sta het liefst van al in de keuken”

Jaimie Van Kerschaver (31) is één van de bijzondere medewerkers van Lucien en Lizette en maakte de overstap naar de Madridstraat mee: “Horeca is helemaal mijn ding.”

“Ik was er van de start in de Christinastraat bij en maakte de verhuis mee naar onze tijdelijke locatie in Walrave”, zegt Jaimie. “Deze derde locatie is prachtig en ligt pal in het centrum van de stad. En dat betekent meer volk en meer klanten. Ik kijk er naar uit.”

Jaimie, ook bekend uit het tv-programma Down The Road, is drie dagen per week aan de slag in Lucien en Lizette: “Ik help in de bediening en de afwas. Maar ik sta het liefst in de keuken. De pasta is van de kaart verdwenen, maar dat vind ik niet erg, want we zijn creatief met de andere en nieuwe gerechten.” Jaimie krijgt duidelijk niet genoeg van de horeca. “Na mijn taak hier, help ik nog in de zaak Walrave van mijn ouders.”

Kinderdroom

Jaimie was er ook op de proefdagen: “We kregen een nieuw uniform in mijn favoriete groene kleur en ook een mooie schort.” Hij kijkt vooral uit naar het contact met de klanten: “Mensen willen een praatje maken of met mij op de foto. Dat zal geen probleem zijn, want het is mijn kinderdroom om dit te doen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.