Eerste pintjes werden zondagnacht al getapt in West-Vlaanderen

© (Foto CL)
Redactie KW

De spreekwoordelijke kurk is eraf! Vandaag start de volgende fase van de federale exitstrategie en ook cafés en restaurants mogen, onder strikte voorwaarden, terug de deuren openen. Onder andere in Rekkem, Zonnebeke en Ieper werden om middernacht al de eerste pintjes getapt.

Tiele van Simaeys (26), uitbater van het Rekkemse Café Central, opende om klokslag 00:01 uur de deuren van zijn populaire café. “Na bijna 3 maanden gesloten te zijn is het genoeg geweest. Ik wil geen minuut langer gesloten blijven”, klinkt het gemotiveerder dan ooit.

Een echte overrompeling was het niet gedurende de 59 minuten maar symbolisch was het des te meer. “De publicatie in het staatsblad, met daarin alle maatregelen, verscheen erg laat waardoor ik heel even dacht om vandaag toch maar gesloten te blijven. Uiteindelijk besloot ik toch om het volledige café coronaproof te maken zodat ik nog een uurtje klanten kon ontvangen”. Tiele plaatste een evenement op Facebook maar daar was de reactie niet overweldigend. “Dat was ook niet echt de bedoeling. Het ging mij eerder om het statement dat we met deze opening hebben willen maken. Een duidelijk signaal dat de volledige horecasector harde klappen heeft gekregen maar altijd strijdvaardig is gebleven. Vandaag, maandag, mochten we openen en er werd ons een sluitingsuur om 1 uur opgelegd. Dus wie wil kon nog 59 minuten lang komen genieten van fris getapte pintjes.”

Zijn café wapenen tegen niet alleen het virus maar ook tegen eventuele coronaboets was voor Tiele een rasechte uitdaging. “Om te beginnen verlies je natuurlijk heel wat plaats”, klinkt het. “Ik heb het geluk dat ik over een groot terras beschik, daar hebben we nu een tent over laten plaatsen. Daarnaast had ik ook nog een zaal achteraan het gebouw dus die plaats kunnen we ook gaan gebruiken. Toch verlies is al snel de ruimte van een 20-tal klanten en voor een café is dat niet min. Ook onze voordeur werd verplaatst naar de zijkant zodat we met een aparte in- en uitgang kunnen werken en bij het binnenkomen moet iedereen de handen ontsmetten aan de gloednieuwe ontsmettingszuil. De ruimte voor de toog, de thuisbasis van heel wat klanten, wordt verboden terrein. Enkel wie iets komt afhalen kan hier nog terecht maar van tooghangen is geen sprake meer. We werken ook met mondmaskers op. Als we alles samentellen, komen we al snel op bijna 400 euro aan materiaal dat we hebben moeten aankopen, enkel en alleen om te mogen openen. Toch gaan we niet klagen, we zijn dolblij dat het opnieuw kan en mag en we gaan er volop voor gaan.”

https://www.youtube.com/watch?v=szT5suIlzmY

Een tiental klanten daagde uiteindelijk op en de allereerste was niemand minder dan lokale vedette Charmezanger Jens, die ondertussen is uitgegroeid tot een vaste waarde op Kamping Kitsch. “Natuurlijk kun je perfect thuis een pint drinken en met de versoepelingen die er al waren, mocht het zelfs met vrienden.” Jens geniet met volle teugen van het frisse glas dat op zijn tafel wordt gezet. “Toch smaakt een vers getapte pint op café net iets beter. Waarom ik hier vandaag ben? Ik ben een erg sociaal mens en het gebrek van dat sociaal contact begon keihard te knagen. Enkel op café kun je zowel vrienden als totale onbekenden tegen het lijf lopen, mensen waarmee het uiteindelijk klikt. Voor mijn vrienden en ik was het ook een zaak om onze steun aan de horeca duidelijk te laten zien. Het worden nog intensieve dagen want we hebben heel wat schade in te halen.”

Eerste pintjes werden zondagnacht al getapt in West-Vlaanderen
© (Foto DBI)

Ook in Zonnebeke en Ieper openden afgelopen nacht al enkele cafés de deuren. Aan Spoorlijn 64 in Zonnebeke stond omstreeks 23.45 uur een dertigtal klanten te wachten om het eerste vers getapte gerstenat te nuttigen. Uitbater Kristof Foulon zag dat het goed was. “Ik zat al heel de week met het idee om zondagnacht te openen. Ik heb heel de week overal rondgebeld naar de bevoegde instanties om te weten te komen of het wettelijk in orde zou zijn om zondagnacht te openen. Het was echter zaterdagochtend pas dat we groen licht kregen om de eerste pint te tappen. Ik werd al door verschillende klanten gecontacteerd om te weten of ik zou openen om klokslag twaalf uur”, aldus Kristof.

Eerste pintjes werden zondagnacht al getapt in West-Vlaanderen
© (Foto DBI)

Zo was het ook in Ieper. Daar opende café Ypra Inn een uurtje de deuren. Een tiental klanten kwam op de opening af. “Het is voor mij vooral een proef om te zien of het zal lukken met al de maatregelen die we moeten nemen“, zo vertelt Klaas Segers van Ypra Inn. ‘Met nu een uurtje te openen kan ik mezelf al voorbereiden en eventueel nog enkele aanpassingen maken moest het nodig zijn.”

Bij de klanten klinkt overal hetzelfde. Ze zijn er vooral om de cafébazen een hart onder de riem te steken, maar stiekem zijn ze toch ook allen zeer blij dat ze na de lockdown even terug stoom kunnen afblazen met hun vrienden. Klokslag één uur moesten de deuren weer toe, maar iedereen ging met een tevreden gevoel naar huis.

(CLL/DBI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.