Eerste patiënten behandeld op nieuwe campus AZ Delta in Rumbeke

Het nieuwe auditorium oogt, maar klinkt ook indrukwekkend. (foto SB). © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

De campus Rumbeke van AZ Delta opent officieel half maart, een maand later start de effectieve verhuizing. “Op 15 maart stellen we de campus open voor het grote publiek. We verwachten 10.000 bezoekers.” En ondertussen werken er nu al ruim 50 mensen.

Op vrijdag 13 maart 2020 is het zover. Met onder meer een academische zitting in het gloednieuwe auditorium in AZ Delta wordt de campus Rumbeke geopend. “Dat is inderdaad enkele maanden later dan initieel bedoeld, maar we kwamen op bepaalde momenten letterlijk mankracht te kort om de werken te voltooien. Een ziekenhuis kun je ook niet openen vooraleer het 100 procent af is”, argumenteert schepen Bart Wenes, die ook ondervoorzitter is van de Raad van Bestuur. Datzelfde weekend wordt ook op de stadscampus (het vroegere Stedelijk Ziekenhuis) de nieuwe Z-blok geopend. Onder dat nieuwe blok zit een ondergrondse parkeergarage voor 200 wagens. “Het wordt een feestweekend. Na de officiële opening op vrijdag 13 maart, krijgen op zaterdag alle AZ Delta-medewerkers de kans om in primeur de nieuwbouw te verkennen. Nog een dag later, op zondag 15 maart, zetten zowel de stadscampus als campus Rumbeke de deuren open.”

4.000 medewerkers, 385 artsen

AZ Delta heeft ook campussen in Menen en Torhout, de campus Wilgenstraat in Roeselare verdwijnt straks en maakt ruimte voor een rusthuis en een woonzone. In totaal zijn er 385 artsen en 4.000 medewerkers, goed voor 3.000 voltijdse equivalenten verbonden aan het ziekenhuis. Er zijn ongeveer 1.200 bedden operationeel in de vijf campussen waarvan er straks nog vier overblijven.

Ondertussen is de eerste activiteit al waar te nemen op de nieuwe campus. “De plannen hebben we gaandeweg ook nog aangepast door een extra verdieping op onze parking te voorzien. Nu zullen er 1.400 wagens kunnen staan en zijn we zeker dat iedereen een plaatsje zal vinden. Samen met goede aansluiting van het openbaar vervoer en verbinding met de fietswegen zorgen we zo voor goede toegankelijkheid”, aldus algemeen directeur Johan Hellings. “De dienst sterilisatie en de dienst apotheek zijn al actief op de nieuwe campus. Ook een deel van de ICT-diensten is al present. En we mochten deze week ook al de eerste ambulante patiënten verwelkomen. De dienst radiotherapie beschikt hier over de modernste apparatuur en heel wat mensen kregen hier deze week hun bestraling.”

En er vindt zelfs een Belgische primeur plaats want dankzij de nieuwe apparatuur slaagt men er in om bij zeer precieze bestralingen bijvoorbeeld in de hersenen – in een half uur de behandeling te doen die vroeger aan een patiënt een volledige dag kostte.

De AZ delta - Roeselare
De AZ delta – Roeselare© Stefaan Beel

De effectieve verhuizing is voor dinsdag 14 april. “Dat is de dag na paasmaandag en vervolgens denken we drie weken nodig te hebben om alles en iedereen op de juiste plaats te krijgen. We laten daarbij niks aan het toeval over”, verzekert Johan Hellings. Straks zal men op de campus Rumbeke terecht kunnen voor alle acute, hoogtechnologische zorg. Er komen 700 bedden voor de klassieke hospitalisatie en 108 bedden voor daghospitalisatie. Op de andere campussen dus ook in Torhout en Menen komt de ‘planbare zorg’. Wie bijvoorbeeld een nieuwe heup wil laten plaatsen, kan daar terecht. Voor Roeselare zal dat dus op de stadscampus zijn. Daar zijn er 267 klassieke bedden en 79 plaatsen voor daghospitalisatie. Maar die campus biedt ook onderdak aan een oogkliniek, Parkinsonkliniek, pijncentrum, polikliniek orthopedie, slaapkliniek… Het vroegere ‘moederhuis’ aan de Ronde Kom doet straks, na verbouwing, dienst voor palliatieve zorg.

Investeren en besparen

AZ Delta krijgt nu al een pak patiënten te verwerken. Jaarlijks zijn er 2.300 geboortes, 650.000 patiënten komen op raadpleging, 55.000 mensen ondergaan een chirurgische ingreep, 63.000 patiënten worden in spoed opgenomen, er zijn 73.000 daghospitalisaties en 51.000 mensen ontvangen er de zorgen van de klassieke hospitaalopname.

“De dienst radio- therapie heeft nu al een Belgische primeur beet”

De investering in de stadscampus bedroeg 28 miljoen euro, op de campus Rumbeke wordt dat 430 miljoen euro. “We blijven binnen globaal budget, al kregen we wel af te rekenen met een waterlek dat heel wat schade toebracht. Dat is nu een zaak voor de verzekering en zal geen invloed hebben op de timing van onze verhuizing. Voor 2020 bedraagt het werkingsbudget 536 miljoen euro. Door allerlei ingrepen hebben ook een besparing van 18 miljoen euro doorgevoerd. We doen dat door bepaalde processen efficiënter te laten verlopen. Ook even aanstippen dat de Raad van Bestuur straks afgeslankt van 20 naar 14 bestuurders”, gaat schepen Bart Wenes verder.

AZ Delta hecht ook veel belang aan de patiëntentevredenheid. “Daar kunnen we nog stappen vooruit zetten, maar met onze nieuwe vestiging speelden we daar al op in. Onze accommodatie, met maximale aandacht voor comfort en privacy, zal daar ook bij helpen. De ruimtes voor onderzoek en raadpleging zijn vooraan in het ziekenhuis. Patiënten die opgenomen worden komen op de afdelingen die gebouwd werden gericht op de groene achterzijde. De logistiek zal volledig ondergronds gebeuren.”

Toegang tot eigen medisch dossier

Vrijdag 17 januari lanceerde AZ Delta het zorgportaal. Patiënten zullen perfect zelf hun eigen medisch dossier kunnen volgen door op mijn.azdelta.be in te loggen. Uiteraard is het systeem hyperbeveiligd en kan dat inloggen enkel via eID of itsme. “Het portaal is vrijdag 17 januari officieel van start gegaan, het draaide al langer in een testfase en we zagen dat een duizendtal patiënten zich al minstens voor een eerste keer heeft ingelogd. Nu is het volledig operationeel”, legt Kim Denturck, beleidscoördinator innovatie van AZ Delta, uit. “Hiermee willen we onze patiënten aanmoedigen om hun persoonlijke gezondheidsgegevens te bekijken.”

Het zorgportaal is als het ware een virtueel loket waar de patiënt bijvoorbeeld laboresultaten kan bekijken, maar ook een digitale afspraak kan maken. Er zijn ook brochures over de specifieke aandoening van de patiënt beschikbaar. De mogelijkheden voor de patiënten zijn legio. Het portaal werd uitgebreid getest met leden van patiëntenverenigingen.

Maar ook voor de artsen brengt dit portaal heel wat voordelen mee. Zo kan een arts al een vragenlijst doorsturen naar de patiënt, waardoor er bij de afspraak al een behandeling op maat kan komen. De dienst oncologie is daar al mee gestart. “Op basis van vragen en wensen kan de behandeling nog bijgestuurd worden. Dat verhoogt de service voor de patiënt”, aldus dr. Jan Demol. De campagne over het zorgportaal wordt gelanceerd via een promofilmpje.

Alle informatie en instructies over het gebruik van het patiëntenportaal en wat het voor jou kan betekenen kan je vinden op www.azdelta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier