Eerste overlijden in AZ Damiaan sinds uitbraak tweede coronagolf

Het AZ Damiaan meldt dat er een eerste patiënt overleden is aan het coronavirus sinds de tweede golf. © JR
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

In het AZ Damiaan in Oostende werd afgelopen weekend één coronagerelateerd overlijden vastgesteld. Maandagmorgen verbleven 19 coronapositieve patiënten in het ziekenhuis, waarvan 3 op intensieve zorgen.

In het Oostendse ziekenhuis worden van de drie patiënten op intensieve zorgen twee patiënten beademd. In de loop van zondag werden één opname en één ontslag uit het ziekenhuis geregistreerd.

Afgelopen weekend viel er ook een overlijden te betreuren. Het is het eerste overlijden sinds de uitbraak van de tweede golf op 24 juli. In totaal werden sinds de tweede golf 44 patiënten gehospitaliseerd en mochten 24 patiënten het ziekenhuis al verlaten.

Maandagmorgen werd er vervroegd een extra COVID-afdeling geopend met tien extra bedden. Deze dienst wordt tegen maandag 2 november verder opgeschaald naar 28 bedden. Momenteel zijn er dus 30 operationele bedden voor niet-intensieve coronapositieve patiënten. Tegen maandag 2 november moet het AZ Damiaan, in fase 2A, 54 niet-intensieve bedden hebben voor COVID-patiënten, negen intensieve COVID-bedden en vier bedden op intensieve zorgen voor niet-COVID-patiënten.

Het ziekenhuis zegt dat het nog steeds bereikbaar blijft. Woordvoerder Kevin Mollet: “De raadplegingen blijven doorgaan en ook andere activiteiten zoals medische beeldvorming, revalidatietrajecten, oncologische zorg, pijnkliniek worden nog steeds aangeboden. Vanaf maandag worden de operaties echter beperkt tot enkel dringende en noodzakelijke ingrepen, in kader van de verdere opschaling naar fase 2A en dat voor minstens 4 weken. We begrijpen dat dit onaangenaam is maar dit wordt ons opgelegd door de overheid en we doen dat dus niet ondoordacht.”

Extra personeel voor COVID-zorg

Het ziekenhuis krijgt naar eigen zeggen veel vragen over de redenen waarom operaties worden uitgesteld. “Enerzijds moeten we bedden vrijmaken voor dringende COVID-zorg. Anderzijds moeten we hiervoor ook extra personeel kunnen inzetten. Waar je bij reguliere zorg één verpleegkundige inzet, is dat voor COVID-zorg gemiddeld 2,34 medewerkers. De procedures om beschermkledij aan- en uit te doen, zijn zeer strikt en levensbelangrijk en vragen veel concentratie en extra tijd. Ook alle materialen moeten met bijzondere voorzorg gebruikt en ontsmet worden en de afvalverwerking vergt een apart circuit. Daarenboven behandelen we de COVID-patiënten in afzondering en hebben zij extra mentale ondersteuning nodig”, aldus Kevin Mollet.

“Het is onze absolute betrachting om de reguliere zorg zo lang mogelijk te kunnen blijven aanbieden voor alle patiënten. AZ Damiaan is een veilige omgeving voor wie zorg nodig heeft. Raadplegingen die patiënten bij ons hebben, gaan voorlopig nog steeds door. Patiënten met een afspraak hoeven ons niet zelf te bellen. Mocht in de komende periode een verdere afbouw van de niet-dringende reguliere zorg nodig zijn, dan zullen we zelf de patiënten contacteren. De artsen en medewerkers geven in moeilijke omstandigheden de best mogelijke zorg. Az Damiaan is een veilige omgeving dus stel je zorg niet zelf uit”, geeft Mollet nog mee.

Burgemeester Bart Tommelein liet via een live op zijn Facebookpagina weten dat er momenteel 300 besmettingen zijn in Oostende en roept op om ten allen tijde de maatregelen te respecteren. “Ze zijn er niet voor niets. Als we allemaal doen wat we horen te doen, kunnen we de verspreiding van het virus indijken”, aldus Tommelein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier