Eerste overlegmoment in aanloop naar groots project op site De Samenkomst in Ledegem

Het oude schoolgebouw, de speelplaats en zaal De Samenkomst verdwijnen en maken plaats voor een nieuwbouw met groenzone.© Jan Stragier
Het oude schoolgebouw, de speelplaats en zaal De Samenkomst verdwijnen en maken plaats voor een nieuwbouw met groenzone.© Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Het gemeentebestuur wil op de site van De Samenkomst een nieuwbouw en groenzone realiseren. Begin mei wordt in aanloop naar de realisatie van het grote project een participatietraject opgestart. “We kijken ernaar uit om met alle betrokken partijen rond de tafel te zitten”, aldus schepen Geert Dessein (CD&V/VD).

De school is er niet meer, maar op de site van de Samenkomst aan de Sint-Eloois-Winkelstraat is er nog steeds heel wat activiteit. Verschillende jeugdverenigingen huizen er en ook de kunst-en muziekacademie vindt er onderdak. De zaal wordt in normale tijden gebruikt door tal van verenigingen.

“Het hele complex is echter enorm verouderd. De gebouwen zijn niet energiezuinig en de site krijgt ook af te rekenen met betonrot. Een grondige renovatie dringt zich op. Het merendeel van de huidige gebouwen dateert uit de jaren 70”, legt schepen van Patrimonium Geert Dessein uit. Het oude schoolgebouw, de speelplaats en zaal De Samenkomst verdwijnen en maken plaats voor een nieuwbouw met groenzone.

“Hoe alles er zal uitzien, weten we nog niet. We starten met een wit blad. We kijken er enorm naar uit om met alle betrokken partijen aan tafel te zitten.”

“Hoe alles er zal uitzien, weten we nog niet. We starten met een wit blad”

De toekomstige site zal veel verschillende actoren huisvesten. Zo kunnen de academies er straks ook terecht en is er plaats voor de jeugd- en socioculturele verenigingen. “De site moet multifunctioneel zijn. We willen een kleine groene long creëren in het centrum. Mede dankzij de nabijheid van de sporthal en het speelplein kan dit echt een bruisende plek worden in de gemeente”, zegt schepen Dessein.

Overleg op 3 mei

Het project rond de site van de Samenkomst wordt normaal gezien in 2023 verwezenlijkt. Binnenkort start de gemeente een participatietraject op. Burgers en verenigingen kunnen voorstellen lanceren over hoe zij de toekomst van de site zien.

Op maandag 3 mei organiseert de gemeente om 19 uur een eerste participatiemoment. Door de coronamaatregelen is het nog niet duidelijk waar en hoe dat moment zal plaatsvinden.

“Bij voorkeur willen we dit overlegmoment in levende lijve op de site van de Samenkomst organiseren, eventueel in openlucht”, aldus de schepen. Indien de maatregelen het op 3 mei nog niet toelaten, wordt er wellicht gekozen voor digitaal overleg.

Meerdere projecten

Het project op de site van De Samenkomst is het grootste project dat het gemeentebestuur deze legislatuur plant in hoofdgemeente Ledegem. In deelgemeente Rollegem-Kapelle is het project rond het Capellehof momenteel volop lopende, in deelgemeente Sint-Eloois-Winkel wordt binnenkort gestart met het project rond het nieuwe jeugdhuis, buurthuis en lokaal voor het paardenkoerscomité.

“Op vlak van patrimonium zijn het drukke jaren. Het is dan ook belangrijk dat de plaatselijke verenigingen over goede lokalen kunnen beschikken”, geeft schepen Geert Dessein nog mee.

Inschrijven voor het overlegmoment kan via cultuur@ledegem.be. of via 056 89 48 78.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier