Eerste misviering na coronacrisis: “Ontsmettingsgel in plaats van wijwater”

© (Foto CL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

De kogel is door de kerk! Samen met de versoepelingen voor de horeca mogen vanaf maandag ook opnieuw kerkelijke bijeenkomsten worden gehouden. De allereerste mis in West-Vlaanderen vond plaats om 7.30 uur in de Sint-Amandus-en-Blasius kerk van Waregem. Volgens pastoor-deken Henk Laridon keken heel wat gelovigen uit naar dit moment. “Ik werd in de afgelopen weken verschillende malen op straat aangesproken met de vraag wanneer mensen opnieuw tot rust konden komen in de kerk”, klinkt het.

Pijlen die een wandelrichting aangeven, stoelen die ver uit elkaar staan en een dispenser van ontsmettende alcohol aan de ingang van de gebedsruimte. Wie terugkeert naar de kerk, na een afwezigheid van bijna 3 maanden, merkt al snel dat de post-corona-kerk heel wat aanpassingen heeft moeten doorvoeren. “De grootste aanpassing is dan wel dat we nog een weekje gaan wachten met de communie en ook het geven van de vredeshand vervangen we door een vriendelijke knik.” Pastoor-deken Henk Laridon is blij dat de gelovigen uit de parochie opnieuw hun toevlucht kunnen nemen tot de kerk. “Al is de kerk eigenlijk nooit echt gesloten geweest. De devotiehoek is doorheen de volledige periode open gebleven waardoor mensen nog altijd een kaarsje konden laten branden. Het werd ook duidelijk dat men in tijden van nood toch nog steeds naar antwoorden zoekt in het geloof want nooit eerder werden zoveel kaarsen aangekocht.”

https://www.youtube.com/watch?v=CSHPQMrRf8Q

Social distancing, een modern woord dat ook in de traditionele wereld van de kerk moest worden ingevoerd. “De Sint-Amandus-en-Blasius kerk biedt onder normale omstandigheden plaats voor 100 gelovigen” gaat de deken verder. “Dit is aangepast naar de maximaal toegelaten capaciteit van 80 mensen. Het is een apart zicht om de stoelen zo ver uit elkaar te zien staan maar we moeten de veiligheid van onze parochianen voorop zetten. Eigenlijk verwacht ik ook niet meteen problemen met alle maatregelen, iedereen begrijpt dat het op dit ogenblik noodzakelijk is.”

De eerste mis werd bijgewoond door 6 personen die allen langsheen de geldispenser passeerden. Hoewel de viering niet meteen afweek van het traditionele parcours was er tijdens de lezing wel plaats voor de actualiteit. De verschillende lezingen werden gestart met een gebed voor de slachtoffers van het COVID-virus en met een woord van dank voor de mensen uit de zorgsector.

YouTube

Hoewel er gedurende 3 maanden geen religieuze bijeenkomsten werden georganiseerd, zat de pastoor-deken niet stil. Hij vond de weg naar zijn kudde via de meest hippe manier: sociale media! “Daags na het afkondigen van de lockdown werd ik gecontacteerd door enkele gemotiveerde parochianen”, sluit Henk af. “We stelden een volledige setup samen om 1 keer per week de mis op video vast te leggen. Nadien werd de viering via Youtube en Facebook verdeeld en dat was een onverhoopt succes. De paasmis kreeg zo 5.000 bezoekers en voor de pinksterviering konden we rekenen op 3.000 kijkers. Of we hier in de toekomst verder mee zullen gaan? Niets gaat boven een echte, fysieke viering maar aangezien we nu toch het materiaal ter beschikking hebben zie ik niet in waarom we de grote vieringen niet opnieuw via het internet zouden uitzenden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier