Eerste lichting wijnbouwers-wijnmakers studeert af

Martin Lebon poseert met zijn getuigschrift. © ACK
Redactie KW

Onlangs studeerde een eerste lichting wijnbouwers-wijnmakers aan Syntra West Ieper af. Onder hen ook Martin Lebon uit Diksmuide.

Martin Lebon (54) is getrouwd met Anja Trybou, vader van Julie en woont in de kaasschaalstraat in Diksmuide. Martin is beroepshalve met wijn bezig en wou via deze cursus zijn kennis uitbreiden. “Ik ben wijnconsulent en geef bij les bij SyntraWest aan de aspirant-sommeliers. Deze cursus zag ik dan ook als een uitbreiding van mijn wijnkennis”, vertelt Martin. “Mij verdiepen in de kennis van het wijn maken, de achtergrond van de wijn nog beter leren kennen was uiteindelijk mijn doel.”

Totaalconcept

“In de lessen werd het totaalconcept gezien”, gaat Martin verder. “Vanaf het kiezen van het perceel grond tot het bottelen van de wijn, alles is aan bod gekomen. Er werd ook een aantal praktijklessen gegeven. Voor de praktijklessen trokken we naar Heuvelland bij Entre Deux Monts en Monteberg. Dat zijn de twee oudste wijnbouwers en wijnmakers in Heuvelland. “Maar evengoed marketing en bedrijfsvoering kwamen aan bod. Om te komen tot een mooi product moet een lange weg afgelegd worden. Alles begint met de aanplant van een doelbewust gekozen druivenstok op de juiste grond in een gunstige omgeving en de verzorging ervan. Ook het leren kennen en bestrijden van eventuele kwalen en het verzorgen van de wijnstok kwam uitgebreid aan bod. Daarna volgden de oogst, de productie en bewaring van wijn.”

“Mits de kennis van degustatietechnieken en het juist serveren kan men wijn correct beoordelen”, heeft Martin geleerd. “Daarna moet de wijn ook nog op een rendabele manier aan de man gebracht worden. Zelf heb ik geen plaats om druiven aan te planten maar als er iemand is die bij voorbeeld als landbouwer wil kiezen voor diversiteit en een hectare of meer wil aanplanten dan wil ik dat graag begeleiden.”

Eindwerk

De cursus liep over twee jaar en iedere module werd met een examen afgesloten. Op het einde moesten we een eindwerk maken. “Het eindwerk moest een voorstel zijn om zelf een wijndomein op te richten. Mijn eindwerk handelde over het potentieel van een coöperatief model. Dat houdt in dat verschillende kleinere wijnbouwers hun druiven naar de coöperatieve brengen en daar laten verwerken. Hiervoor bestaan verschillende modellen. Soms wordt de wijn in de coöperatieve gemaakt en gebotteld waarbij de wijnbouwer dan zijn wijn komt terughalen en zelf etiketteert. Een ander model is dat de wijnbouwer voor zijn druiven betaald wordt en de coöperatieve de wijn verhandelt. Er bestaan tal van verschillende modellen waaruit de kleine wijnbouwer kan kiezen. Dat eindwerk samen met alle voorafgaande examens resulteert dan in het al dan niet behalen van een getuigschrift.”

Laureaat

“We zijn met negentien personen gestart van wie er enkelen om diverse redenen moesten afhaken. Dertien behaalden het getuigschrift. Ik werd laureaat van de groep en daar ben ik best wel trots op. Nu ik het getuigschrift behaalde, ga ik zeker niet blijven stilstaan. Ik ben vast van plan om verder te studeren en de opgedane kennis te gebruiken. Zowel als wijnconsulent als in de lessen die ik geef, ik wil mijn kennis graag doorgeven”, besluit Martin.

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier