Eerste Lichtervelds Sint-Barbarafeest zonder Hector, maar mét Jasper

Jasper Dugardeyn beleeft zijn eerste Barbarafeest als (stagiair-)brandweerman. © foto Kurt
Sarah Gadeyne

Zaterdag viert het brandweerkorps naar jaarlijkse gewoonte haar Barbarafeest. Dit is de eerste editie zonder erebrandweerman Hector Ketels, maar het is ook het eerste feest met stagiair-brandweerman Jasper Dugardeyn. “Het is wel speciaal om met het hele korps samen iets te doen.”

Jasper Dugardeyn (36) uit Lichtervelde is sinds 1 januari aan de slag als stagiair-brandweerman in de brandweerpost van Lichtervelde. Hij is bioloog van opleiding en werkt voor de provincie maar is altijd al geïnteresseerd geweest in het beroep van brandweerman. “Het beroep trekt mij aan en toen ik er met enkele mensen over sprak, vonden ze dat het bij mij past. Ik ben er altijd al in geïnteresseerd geweest, maar eerst heb ik gestudeerd, een gezin gestart en het was er gewoon nog niet van gekomen.”

Job is heel divers

Brandweerman zijn is een fascinerend beroep waar veel meer bij komt kijken dan je zou denken. “Het is een combinatie van mensen helpen en veel techniek die er achter zit. Er zijn verschillende facetten aan de job, het is niet enkel blussen, maar ook helpen na een ongeluk, bij overstromingen, stormschade, de job is heel divers”, vertelt Jasper. Op 1 januari van dit jaar startte hij zijn opleiding. “Alles start met een opleiding van 156 uur, met examens en praktijkexamens. Ondertussen mag je al mee met oefeningen, het onderhoud doen, wespennesten weghalen… Pas na het afronden van de opleiding krijg ik een bieper, waarna ik ook mee zal gaan naar oproepen.”

De opleiding van Jasper is in principe al afgerond, maar het is nog even wachten voor hij oproepbaar is, want de biepers worden voor de hele brandweerzone tegelijk uitgedeeld, en dat gebeurt pas later. Jasper vindt twee dingen aan het beroep heel boeiend. “Aan de ene kant kan je mensen helpen. Maar daarnaast vind ik de samenhorigheid in de groep ook heel mooi. Je doet immers geen enkele interventie alleen. Het korps hangt echt samen en dat is ook nodig, want je moet volledig kunnen vertrouwen op wat een ander doet.”

En dat samenhangen vertaalt zich ook in de warme ontvangst van stagiairs. “Dat ging heel vlot. Voor ik begon dacht ik dat ik ‘het groentje’ zou zijn. Maar je draait eigenlijk heel snel mee in het team, je zit in een ploeg, je doet mee met het onderhoud en de opleidingen, je wordt ook meteen uitgenodigd voor de activiteiten. Je wordt eigenlijk meteen opgenomen, als je er zelf voor gaat”, vertelt hij.

Van het Barbarafeest weet Jasper niet precies wat hij moet verwachten, maar hij kijkt er naar uit. “Het is het eerste Barbarafeest voor mij. Ik veronderstel dat het vooral leuk zal zijn met het hele team. Er zijn meer dan 30 vrijwilligers in de brandweerpost van Lichtervelde en het is wel speciaal om met het hele korps samen iets te doen.”

Barbarafeest

Het Barbarafeest start zaterdag 7 december om 15 uur aan de kazerne, waar alle manschappen van de brandweerpost verzamelen, waarna ze een misviering bijwonen in de kerk. Dit jaar herdenken ze in het bijzonder erebrandweerman Hector Ketels, die eerder dit jaar overleed. De 106-jarige Hector was een graag geziene gast op het jaarlijkse feest. Na de mis volgt nog de zegening van de nieuwe commandowagen en de groet aan het vredesmonument. De gemeente voorziet een receptie voor het korps en hun ereleden. Hierna gaat het volledige korps naar het woon- en zorgcentrum ‘t Hof waar ze zullen klinken op Hector, een passend eerbetoon aan een vaste waarde die bron was voor vele verhalen. “Ik weet wie Hector is, maar ik heb hem persoonlijk nooit gekend. Er worden toch wel veel verhalen over hem verteld. Hij is belangrijk geweest in de brandweer van Lichtervelde”, weet Jasper.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier