Eerste Last Post werd precies 93 jaar geleden voor het eerst geblazen

De Koninklijke Harmonie Ypriana mocht mee deze bijzondere verjaardag vieren.© EF
De Koninklijke Harmonie Ypriana mocht mee deze bijzondere verjaardag vieren.© EF
Redactie KW

Het is vandaag exact 93 jaar geleden dat de Last Post voor het eerst werd gespeeld onder de Menenpoort in het kader van de herdenking van de oorlogsslachtoffers. De Last Post Association vierde vanavond die verjaardag samen de Koninklijke Harmonie Ypriana.

Op maandag 2 juli 1928 werd de allereerste Last Post georganiseerd onder de Menenpoort. Politiecommissaris en eerste voorzitter Pierre Vandenbraambussche had rond zich een aantal Ieperlingen verzameld die elke avond een korte hulde zouden brengen aan de geallieerde soldaten die gesneuveld waren tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Vandaag 93 jaar later wordt deze dagelijkse plechtigheid nog steeds georganiseerd. Vandaag werd de Last Post voor de 31.185ste keer gespeeld.

Vrede blijven koesteren

“Het afgelopen anderhalf jaar waren voor onze organisatie bijzonder uitdagend door de coronapandemie”, zegt voorzitter Benoit Mottrie van de Last Post Association. “Het volledige team van de Last Post Association heeft al het mogelijke gedaan opdat de dagelijkse plechtigheid niet onderbroken zou worden. Ik wil elk van hen hiervoor uitdrukkelijk bedanken net als alle stakeholders die ons hierbij hebben geholpen.”

“Na 93 jaar staan wij nog elke dag stil bij het offer dat zovele duizenden soldaten gaven voor onze stad. Dit dagelijks moment van rust en bezinning onder de Menenpoort zullen wij blijven organiseren omdat wij niet zouden vergeten wat hier meer dan 100 jaar geleden gebeurde. De vrede, vrijheid en voorspoed die we vandaag kennen, zijn nog steeds actueel en moeten we blijven koesteren.”

Nieuwe website

Om de verjaardag wat luister bij te brengen, nodigde de Last Post Association de Koninklijke Harmonie Ypriana uit. De twee verenigingen werken al decennia nauw samen. Ypriana luisterde daarom als eerste band de ceremonie op na de lange coronabreak.

Naar aanleiding van haar 93ste verjaardag heeft de Last Post Association haar website volledig vernieuwd. “De bezoeker kan zeer snel alle informatie over de plechtigheid terugvinden, hoe hij deze kan bijwonen en er actief kan aan deelnemen”, aldus de voorzitter.

“De nieuwe website geeft uiteraard de geschiedenis van de unieke dagelijkse plechtigheid weer.” Via de website wil de vereniging contact leggen met iedereen die de doelstellingen van de Last Post ondersteunt. Mensen die lid willen worden van of de Last Post Association willen steunen, kunnen dat eveneens via de site doen. Voor meer info: www.lastpost.be .

(CMW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.