Eerste kookboek van Healthy Chef János (16) vanaf nu te koop

De straks 17-jarige János Coulembier thuis in de keuken met de eerste exemplaren van zijn eigen kookboek. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Hij moet nog 17 worden, kampt met autisme, maar is op culinair vlak een rijzende ster. Noem Healthy Chef János Coulembier uit Torhout gerust een fenomeen. Met fans tot over de landsgrenzen en als volgers grote namen zoals Sandra Bekkari, Pascale Naessens en Claudia Van Avermaet. En nu met zelfs een eigen kookboek, al een tijdje aangekondigd, maar pas sinds een week effectief te koop.

90 gezonde recepten, ook voor oven en airfryer

János glundert terwijl hij de eerste levering van zijn boeken uit de kartonnen dozen haalt. De titel 90 gezonde recepten, ook voor oven en airfryer is de vlag die de lading dekt. Of toch niet helemaal, want het aantal blijkt niet te kloppen. Eigenlijk krijgt de lezer minstens 100 recepten. “Mama en ik hebben wat slordig geteld”, lacht János.

Ook de erwtensoep van ‘bonneke’ staat in het boek

János, in oktober 17, woont met zijn moeder Sabine Van Wichelen (51) in een appartement in de Ravenhofstraat. Toen János zo’n zes jaar geleden almaar zwaarder onder zijn autisme te lijden had en voor zijn gezondheid goed moest oppassen wat hij at, hielp Sabine hem wat gerechtjes bereiden en ze op Facebook posten. De ideale zet, zo bleek, want de jongen oogstte er een pak positieve reacties mee en kreeg almaar meer volgers. Dat deed zijn zelfvertrouwen groeien. Nog altijd plaatst hij elke dag één of twee gerechtjes op de sociale media.

“Op Facebook heb ik als Healty Chef János intussen al meer dan 24.000 volgers”, zegt hij niet zonder trots. “Allemaal mensen die blij zijn dat ik aanmoedig om lekker én gezond te koken. Pas op: mijn boek bevat gezonde recepten, maar is géén dieetboek. Er zit trouwens iets heel stevigs tussen: de heerlijke erwtensoep van mijn overleden grootmoeder, mijn bonneke. Dat familierecept mocht niet ontbreken. Ik ben erg blij dat mijn bompa, Jozef Van Wichelen, het verschijnen van mijn boek mag meemaken. Hij is intussen 90 jaar en woont ook in Torhout. Ik draag het boek aan hem op.”

Op Facebook heb ik als Healty Chef János intussen al meer dan 24.000 volgers

90 gezonde recepten, ook voor oven en airfryer is uitgegeven door het Nederlandse Boekscout en wordt gedrukt on demand. Zo riskeren János en zijn mama geen overschotten. De vraag is groot. Er zijn ook signeersessies voorzien, onder meer op zaterdagnamiddag 6 november in de Standaard Boekhandel op de Burg in Torhout.

Sabine heeft de mooie foto’s voor het boek genomen en Tineke Ailliet uit Tielt ontfermde zich over de lay-out. Vier bekende namen hebben er een bijdrage in geschreven: de culinaire toppers Pascale Naessens en Claudia Van Avermaet, The Philips Chef Martin Senders en sportinstructrice en voedingsdeskundige Delphine Steelandt.

“We zijn twee jaar met het samenstellen van het boek bezig geweest”, zegt János. “Ik heb voor de foto’s die mama nam alle gerechten opnieuw moeten klaarmaken. Ik geef recepten en tips voor ontbijt, hapjes, lunch, tussendoortjes, het avondmaal, desserts en gebak. Recepten die ook in de oven en de airfryer bereid kunnen worden. Om met plezier te koken en gezond te leven.”

Ervan dromen om televisiekok te worden

János loopt school aan Ter Zee in Oostende, waar hij de BuSO-richting grootkeukenmedewerker volgt en het perfect klikt met zijn leraar koken Hans Eloot. Toch draagt de grootkeuken niet zijn interesse weg. “Ik zou liever een foodybar hebben. Of meedraaien in de keuken van een toprestaurant zoals De Mangerie in Brugge. Mijn grootste droom is tv-kok worden. Wat wil ik dat graag doen! Al besef ik dat het niet simpel zal zijn om die droom te vervullen.”

Hoewel János thuis de keuken doorgaans helemaal voor zichzelf inpalmt en zijn mama enkel dient mee te genieten van zijn lekkere bereidingen, heeft hij de culinaire prikkel van haar meegekregen. Ze is bakker van opleiding en heeft ook wat koksopleiding gevolgd. In vervlogen tijden runde ze bijna tien jaar op de hoek van de Kortemarkstraat en de Rijselstraat een bakkerij.

90 gezonde recepten, ook voor oven en airfryer, Healty Chef János Coulembier, 214 blz., 24,99 euro, www.boekscout.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier