Eerste kindjes en mama’s arriveren op gloednieuwe kinderafdeling van AZ Delta Roeselare

Patiëntjes Liam en Lennert en de kinderstadsdichter Babette Hoornaert mochten samen met diensthoofd kinderziekten dr. Karl Logghe en burgemeester Kris Declercq het lint doorknippen. © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Maandagmorgen 15 juni werd om 8 uur de nieuwe kinderafdeling van AZ Delta op de campus Rumbeke in gebruik genomen. Daarmee komt een einde aan ‘het moederhuis aan de Bassin’. De kinderen en mama’s werden met een ziekenwagen of de mobiele patiëntenkamer van de Brugsesteenweg naar Rumbeke gebracht. Baby’s van de afdeling neonatologie worden in een aparte transportcouveuse vervoerd.

De eerste ziekenwagens hadden wat vertraging, maar vanaf 8.30 uur streken de eerste patiënten aan de achterkant van het ziekenhuis. Een van hen was Nolan Couwelier (5) uit Oostnieuwkerke. Hij was onder de indruk van de sirenes die zijn ziekenwagen begeleiden. “Nolan kampt met een infectie aan het bot in zijn been. Hij ligt vanaf donderdag op de campus Brugsesteenweg, nu is hij hier dus bij eerste patiënten op de afdeling”, aldus mama Saar Vanden Abeele. “Papa Thijs heeft beloofd ons hier te komen zoeken. Hij is dus op komst.”

https://www.youtube.com/watch?v=Hb7LGJoTjvc

De opening ging ook gepaard met een openingswoordje van patiënten Liam en Lennert, maar ook de Roeselaarse kinderstadsdichter Babette Hoornaert had haar inspiratie de vrije loop gegeven. Burgemeester Kris Declercq liet de eer van het doorknippen van het lint aan de drie kinderen.

Nolan Couwelier met zijn mama Saar Vanden Abeele op de nieuwe kinderafdeling.
Nolan Couwelier met zijn mama Saar Vanden Abeele op de nieuwe kinderafdeling.© Stefaan Beel

Nadat de verhuizing is afgerond sluiten de kraamafdeling en de afdeling kinderziektes op de campus Brugsesteenweg. De nieuwe kinderafdeling in Roeselare telt 36 patiëntenkmaers, waarvan twee voor kinderen met een beperking. Er zijn ook twee isolatiekamers. Daarnaast zijn er zes observatieboxen met camerabewaking. In het dagziekenhuis zijn 16 bedden voor kinderen beschikbaar.

https://www.youtube.com/watch?v=JDIp0E0cdvw

Het verloskwartier heeft zes verloskamers en één operatiezaal voor keizersnedes. De kraamafdeling telt 18 eenpersoonskamers, vijf tweepersoonskamers en zes monitorlokalen.

In de afdeling neonatologie (premature baby’s) zijn er acht gesloten incubators (couveuses) voor high-care en evenveel voor low-care.

Twee studenten van de Arteveldehogeschool zorgden voor de aankleding op kindermaat van de hele afdeling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier