“Eerste keer dat ze ons proberen uit elkaar te drijven”

ACV-afgevaardigde Philippe Corneillie (rechts) aan de arbeidsrechtbank. © TP
Redactie KW

De vakbonden en de directie van Micobel Langemark moeten voor het eerst een sociaal geschil uitvechten in de rechtbank.

Milcobel is een coöperatie die de melk van 2.600 melkveebedrijven ophaalt, verwerkt en commercialiseert, en heeft een belangrijke productievestiging in Langemark. ACV, de grootste vakbond binnen het bedrijf, trekt met steun van ABVV naar de arbeidsrechtbank over een geschil, dat niet onderling opgelost raakte. “De directie wil de sociale verkiezingen opsplitsten binnen het bedrijf, dat 880 vaste medewerkers telt”, duidt Philippe Corneillie, vakbondsafgevaardigde voor ACV. “Concreet gaat het over de vaststelling van de technische bedrijfseenheid. De directie wil het bedrijf opsplitsen in ijsroom, onder de naam Ysco, enerzijds en zuivel, Belgomilk en Milcobel, anderzijds. Onder zuivel vallen onder meer de industriële kaas, boter en melkpoeders.”

De vakbonden zien die opsplitsing niet zitten. “Wij willen één groep blijven, die voor dezelfde firma werkt”, meent Bart Labeeuw, vakbondssecretaris van ACV Voeding en Diensten. “Bij een opsplitsing kunnen we tegen elkaar uitgespeeld en onder druk gezet worden. We willen niet uit elkaar groeien, de syndicale solidariteit moet blijven. Bij Milcobel is het de eerste keer dat ze ons proberen uit elkaar te drijven. Het is ook de eerste keer dat zo’n geschil in de rechtbank moet beslecht worden, want in het verleden konden we alles onder elkaar oplossen.”

De pleidooien vonden afgelopen vrijdag plaats in de arbeidsrechtbank van Ieper. “We hebben een lijvig en sterk dossier, voorbereid en gepleit door dure topadvocaten”, aldus Labeeuw. “De wetgeving zegt dat een economische en sociale samenhang samenblijft, tenzij anders aangetoond. Micobel hangt economisch samen: de afdelingen verwerken dezelfde melk van dezelfde boeren en coöperanten. Er is ook een sociale samenhang, want onder meer de loonbarema’s, het arbeidsreglement en de cao zijn dezelfde.”

Vonnis op 7 februari.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier