Eerste Hyacintenfestival in Heuvelland

We herkennen gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe, Dirk Cuvelier, Piet Hardeman, burgemeester Marc Lewyllie en Martine Fernes (Sint-Jans Cappel)
Redactie KW

Dit weekend wordt in Heuvelland het Hyacintenfestival gehouden. De paarse bloem staat centraal in onder meer een wandeling, een schrijfdag, een speurtocht voor kinderen en een muzikale vertelwandeling.

“Lang voor de hype van de hyacint in het Hallebos in Vlaams-Brabant bracht ik een wandeling uit vanuit Sint-Jans-Cappel”, zegt Piet Hardeman, die later ook een wandeling vanuit het Yourcenarpark op de Zwarteberg beschreef. Deze laatste werd nu herwerkt op vraag van het Regionaal Landschap Westhoek en past in de reeks Verhalen voor Onderweg.

“Het parcours werd aangepast doordat nu vlotter van het bos op de Zwarteberg naar de Douvevallei kan gestapt worden door het heropenen van een pad dat de grens over gaat door de aanleg van een bruggetje over de Douve”, aldus Piet Hardeman.

In de nieuwe brochure ‘Het meisje van het kasteel’ wordt het verhaal van Marguerite Yourcenar verteld door de ogen van Marie Joye, de dochter van de jachtopziener die op de hoek van het Yourcenarpark woonde en als kind Marguerite goed gekend had. Piet Hardeman: “Daarvoor had ik toelating gevraagd aan en gekregen van de dochter van Marie Joye. De brochure zal helpen om de kwaliteiten en troeven van ons landschap te waarderen en te respecteren. Marguerite Yourcenar hield erg veel van de hyacinten van de Zwarteberg. De Franse schrijfster was dan ook trots toen op 10 april 1982 in Belle een Stichting voor Natuurbehoud aan weerskanten van de grens werd opgericht die haar naam droeg.” Piet Hardeman noemt Yourcenar een ecologiste avant la lettre.

GR-wandelgidsen

Met deze nieuwe wandelbrochure is Piet Hardeman helemaal niet aan zijn proefstuk toe. “Ik heb onder meer een zestal GR-wandelgidsen geschreven voor West- en Frans-Vaanderen, net als het Tweebergenwandelroute en recent nog het Stiltepad”, zegt Piet, die ook ‘Zes Dagstappers in het Heuvelland’ schreef, wat de voorloper geworden is van de reeks Dagstappergidsen van Uitgeverij Lannoo in Tielt. “Ik maakte ook een knooppuntenkaart voor rolstoelgebruikers in Westouter en verzorgde de uitgave van ‘Herinneringen aan de Eeuw van Marguerite Yourcenar’ in 2003.”

In het laatste nummer van De Bron publiceerde Piet Hardeman drie hyacintenwandelingen van 8 km. Piet: “Om de druk op de mooie plaatsen waar hyacinten bloeien te verminderen, starten de wandelingen in Kemmel, Loker en op de Rodeberg.” Deze week nog heeft Agentschap voor Natuur en Bos op de Kemmelberg de plekken aangeduid waar de meeste hyacinten bloeien. Alle hyacinten staan in het bos, dat toegankelijk is enkel via de paden.

Start wandeling

Op zaterdag 27 april gidst Piet Hardeman de hyacintenwandeling en dit met start om 14.30 uur. Op zondag 28 april dan tussen 13.30 uur en 15 uur kan iedereen de 7 km lange wandeling verkennen. De start ligt op de Zwarteberg aan de ingang van Parc Départemental Marguerite Yourcenar in Sint-Jans-Cappel, net over de grens. Het wandelboekje is die dag gratis, daarna is het te koop aan 4 euro in de toeristische dienst van Heuvelland of via www.verhalenvooronderweg.be. (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier