Eerste huurder neemt na 42 jaar afscheid van ‘zijn’ Schardauw

Jeremie De Frene was de eerste huurder op Schardauw en woonde er maar liefst 42 jaar. Samen met zijn Rita verhuist hij deze week naar het centrum van Kuurne. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Hij was er de eerste huurder, hij was er wijkburgemeester, hij was er Mooimaker en hij was de trekker van het buurtfeest. Maar deze week, na 42 jaar op Spijker en Schardauw, verhuist Jeremie De Frene (80) samen met zijn Rita naar een nieuw flatje in het centrum van Kuurne. Woensdag werd in gepaste stijl afscheid genomen van het wijkicoon.

Jeremie De Frene, bijna 81 jaar, en zijn Rita Vanhecke (61) zijn bekende gezichten op de wijk Spijker en Schardauw. Hoe kan het ook anders. Hij kwam er 42 jaar geleden aan, als eerste huurder van een appartementje op Schardauw. Een kleine 19 jaar later kwam Rita in zijn leven. Ze zijn er altijd gebleven, tot nu. Donderdag verhuizen Jeremie en Rita naar een nieuwe flat in de Gasthuisstraat in Kuurne.

Bokskampioen

“Die trappen hé”, wijst Jeremie. “Dat zijn de boosdoeners… Het wordt fysiek lastiger om hier te blijven wonen. Maar het werd ook tijd. We hebben hier veel gezien, veel meegemaakt. Graag gewoond ook. Nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk.” Burgemeester Francis Benoit, buurtwerkster Liselore Winters, Eigen Gift Eigen Hulp-directeur Renaat Vandevelde en voorzitter Etienne Vancoppenolle kwamen woensdagmiddag afscheid nemen van het koppel. Met bloemen, een award en een geschenkje uit handen van wereldkampioene boksen Oshin Derieuw.

Jeremie kreeg een paar gesigneerde bokshandschoenen van wereldkampioene Oshin Derieuw.
Jeremie kreeg een paar gesigneerde bokshandschoenen van wereldkampioene Oshin Derieuw.© Olaf Verhaeghe

Zelf was Jeremie in zijn jonge jaren immers ook een fervent bokser. Tussen zijn 17 en 21 jaar was hij lange tijd Belgisch kampioen bij de amateurs. Van de 61 kampen verloor hij er amper ééntje. Laat hem vertellen over zijn tijd in de ring en je bent voor uren vertrokken. “Ik herinner mij mijn laatste kamp, tegen een Italiaanse kampioen”, vertelt hij. “In het Sportpaleis in Antwerpen. In de eerste twee rondes had ik hem al kunnen kloppen maar ik wachtte bewust op ronde drie om toe te slaan. Onmiddellijk na de kamp deed ik mijn handschoenen uit en gaf ik ze aan mijn moeder die vlakbij zat.Ik ben gestopt voor haar. Elke keer ik vocht, was ze op van de zenuwen. Zo erg dat het haar gezondheid schaadde. Ik moest dus eigenlijk kiezen: de boks of mijn ma. Ik koos voor haar.”

Terug naar Schardauw dan, waar Jeremie en Rita vooral actieve buren waren. Niet alleen als Mooimakers – “wij hielden hier de hele esplanade proper” – maar ook als trekkers van het buurtfeest, als oogje in het zeil én als wijkburgemeester. “Jeremie was ook actief als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Eigen Gift, Eigen Hulp, de sociale huisvestingsmaatschappij. En ook Rita speelde haar rol in het buurtwerk en de buurtraad”, stak burgemeester Francis Benoit de loftrompet voor het koppel. “Maar het meest legendarisch waren zijn playbackshows. Hij lokte tal van artiesten en talenten naar de wijk. Muzikanten die later zouden uitgroeien tot echte toppers. De meeste shows betaalde hij uit zijn eigen zak.”

Jeremie en Rita werden door Liselore Winters, buurtwerkster, burgemeester Francis Benoit, bokskampioene Oshin Derieuw en voorzitter Etienne Vancoppenolle en directeur Renaat Vandevelde van Eigen Gift, Eigen Hulp in de bloemetjes gezet.
Jeremie en Rita werden door Liselore Winters, buurtwerkster, burgemeester Francis Benoit, bokskampioene Oshin Derieuw en voorzitter Etienne Vancoppenolle en directeur Renaat Vandevelde van Eigen Gift, Eigen Hulp in de bloemetjes gezet.© Olaf Verhaeghe

Grote metamorfose

Jeremie en Rita kijken tevreden terug op wat was, maar verlangen ook naar wat komt. “Het zal wennen worden”, zegt Rita. “Maar ik denk dat we ons in de Gasthuisstraat ook wel snel thuis zullen voelen. Gelukkig kan Jeremie zijn radio-installatie toch voor een deeltje meenemen. Vanuit zijn appartementje kan hij met de hele wereld communiceren. Och, het is een man van heel veel passies. Altijd bezig.” “We hebben hier veel zien veranderen. Veel mensen zien komen en evenveel mensen zien gaan”, kijkt Jeremie terug. “Maar zoals ik zei: het is tijd voor ons. Tijd voor iets anders. Dat ongetwijfeld ook mooi wordt.”

De grote herinrichting van ‘hun’ wijk zullen ze niet meer meemaken. De komende jaren ondergaat Spijker en Schardauw immers een grondige metamorfose. De huidige appartementsgebouwen gaan tegen de vlakte en maken plaats voor een totale nieuwbouw. Die nieuwe wijk moet tegen 2025 afgewerkt zijn. Meer groen, een lagere bebouwingsgraad en meer open karakter moeten Spijker en Schardauw van de toekomst typeren. Hoe de nieuwe wijk er concreet moet uitzien, is nog niet duidelijk. In november vorig jaar konden de bewoners al eens proeven van een aantal maquettes en projectiebeelden, maar het definitieve ontwerp is er nog niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier