https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Eerste hondenweide in Houthulst

Schepen Peter Van Ryckeghem met zijn Ierse Setter op de hondenloopweide in Jonkershove, bij het sas aan de ingang met achter hem het kunstwerk dat gemaakt werd door Maarten Schauwbroek van atelier IZR. © ACK
Redactie KW

In de Eendrachtstraat in deelgemeente Jonkershove, bij de kruising met de Bosdreef, werd in Houthulst een eerste hondenloop- en speelweide gerealiseerd.

“De hondenloop- en speelweide is er gekomen op initiatief van de meerderheid in het gemeentebestuur. We kozen voor Jonkershove omdat de gemeente hier grond had liggen die passend was van locatie en omdat Jonkershove centraal ligt in de gemeente Houthulst”, vertelt de schepen van Dierenwelzijn.

“De weide is toegankelijk via een sas, omwille van de veiligheid van de honden. De hondenweide is volledig omheind met duurzame houten schuttingen. Ook aan de kant van het nabije gemeentelijke speelplein is het goed afgescheiden.”

Op de hoek van de weide, aan de kruising met de Bosdreef, prijkt een kunstwerk: een hond in metaal gecreëerd door lokale kunstenaar Maarten Schauwbroek van atelier IZR. “Voor de begeleiders van de hondjes zijn er over de hele weide vier banken voorzien en een afvalbak om het domein netjes te houden.”

Speeltoestellen

“Er zijn voor de honden ook speeltoestellen geplaatst zoals een slalomparcours. Er werden ook twee hellingen gemaakt waar de honden onderdoor kunnen kruipen, er is een pool waar ze in het water kunnen paddelen, er zijn toestellen om de hond te leren begeleiden en zo meer. Wanneer we ondervinden dat er veel gebruik wordt van gemaakt, zullen we deze toestellen nog uitbreiden”, aldus nog schepen Van Ryckeghem.

“De kostprijs voor het aanleggen, de toestellen en het plaatsen ervan, het ophogen van de aarde voor de hellingen en omheining en dergelijke hebben we kunnen drukken. Dankzij onze technische dienst kon vrijwel alles in eigen beheer worden gedaan. Het is de bedoeling dat er aan de randen nog bomen worden geplaatst. Het totale kostenplaatje komt op 12.500 euro, alles inbegrepen, een flinke duit minder dan voorzien was.”

Reglementen

Er zijn uiteraard ook reglementen waar men zich op de hondenweide moet aan houden. “Hier mogen honden vrij rondlopen, maar we vragen de baasjes om de honden steeds in de gaten te houden. Het spreekt voor zich dat agressieve, loopse en zieke honden niet welkom zijn. Het moet veilig gehouden worden voor andere honden en baasjes”, duidt schepen Van Ryckeghem.

“Uiteraard moet men ook in het bezit zijn van hondenpoepzakjes. De poortjes moeten altijd, bij het betreden en verlaten van de weide, goed gesloten en netjes achtergelaten worden. Nog voor de weide afgewerkt was, kwamen hier al regelmatig mensen met hun hond spelen. We zijn dan ook trots op de realisatie, een plek waar de dieren zich volop kunnen uitleven.” Een realisatie om u tegen te zeggen die vanaf 12 september volledig klaar is. De hondenloop- en speelweide is dagelijks open. (ACK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.