Eerste hangcultuurmosselen van Vlaamse Banken in Noordzee geoogst

Reder Willy Versluys, Viviane Coudeville en Peter Cooleman van De Cierk, Stephanie Debels en Bert Groenendael van Brevisco en Sylvie Becaus van de Vlaamse Visveiling. © ML
Redactie KW

De Bredense producent Brevisco is erg tevreden over de kwaliteit van het nu nog bescheiden totale volume.

“We oogsten in een vast samenwerkingsverband nu samen met onze Franse vennoot Fb Coquillages de Noordzeemosselen op de Vlaamse banken ter hoogte van De Panne. We benutten daarbij het perceel van onze Franse collega, maar passen wel onze zelf ontwikkelde technieken met de kweek op touwen toe en houden toezicht op de uitgezette mossellijnen”, zegt reder Willy Versluys van Brevisco die al zo’n 15 jaar experimenteert met de kweek van hangcultuurmosselen en eerder zijn Belgica-mossel experiment door oneerlijke concurrentie getorpedeerd zag.

Zelf schat Brevisco de oogst tussen de 5 à 10 ton. “We hebben de oogst een paar weken uitgesteld zodat we de mosselen nog iets konden groeien en nu nog ziltiger van smaak zijn ”, zegt Stephanie Debels, managing director Brevisco.

Als de weersomstandigheden gunstig zijn wordt zowat dagelijks tot en met 15 augustus geoogst. De mosselen worden via partner de Vlaamse Visveiling in de (groot)handel gedistribueerd en zijn ook te koop in de Food & Fish Market De Cierk op de Oostendse Oosteroever.

Ondertussen blijft Brevisco ook als partner betrokken bij het proefproject Synopa voor de kust van Nieuwpoort bij de experimentele kweekmethodes voor hangcultuurmosselen, oesters en zeewier op synthetische matten. Dit Nearshore Mussel Project van Brevisco sleepte eveneens de Blue Innovation Wave-award van De Blauwe Cluster in de wacht. (ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier