Eerste groepsopvang voor kinderen in Bredene is succes

Lynn Bouwens (33) en Tessa Van Brabant (28) runnen als samenwerkende kinderbegeleiders de eerste groepsopvang in Bredene. Ze doen dat in een lokaal dat ter beschikking wordt gesteld door de gemeente. “We willen dit ook op andere plaatsen in Bredene”, zegt schepen voor Sociale zaken Eddy Gryson (SP.A).

Lynn Bouwens en Tessa Van Brabant, met op de achtergrond schepen Eddy Gryson.©Edwin Fontaine
Lynn Bouwens en Tessa Van Brabant, met op de achtergrond schepen Eddy Gryson.©Edwin Fontaine

“Er zijn in Bredene vier private kindercrèches. Daarnaast zijn er 19 onthaalouders die 130 kinderen tot 2,5 jaar opvangen. Het is een kleinschalige opvang die erg gewaardeerd wordt bij ouders”, zegt Sandra Roelens van de dienst onthaalgezinnen. “Er zijn nog geen wachtlijsten waarbij men nog voor de bevalling al een plaats moet reserveren. Alle jonge ouders kunnen wel ergens terecht. Maar de opvang komt onder druk. Een aantal onthaalouders gingen met pensioen, opvang bij grootouders kan niet steeds en er is nood aan een opvang met flexibele uren. Ook niet iedereen kan zomaar thuis kinderen opvangen. Veel kandidaten zetten de stap niet omdat de kwalificatievereisten voor de locatie hoog zijn en ze niet in hun eigen woning de job willen uitoefenen.”

Al 8 kindjes

Schepen voor Sociale zaken Eddy Gryson (SP.A) : “Als gemeentebestuur willen we helpen en stellen een pand ter beschikking voor opvang. Het ligt vlakbij het woonzorgcentrum en het is een extra troef voor ons om personeel aan te trekken. De openingsuren van de kinderopvang komen overeen met hun werkuren en zijn ruim van 6.30 tot 19 uur, en dat 5 dagen per week. We geven hen zelfs voorrang in deze kinderopvang.” Na één week zijn er al 8 kindjes voor de in totaal 18 plaatsen.

Andere locaties

Lynn Bouwens (33) en Tessa Van Brabant (28) runnen Bredens eerste groepsopvang. “Wij hebben als kinderbegeleidsters samengewerkt in de buitenschoolse kinderopvang en het klikte. We zijn inmiddels vriendinnen en we besloten om in te gaan op het aanbod van de gemeente”, zegt Lynn. De opstart ging vlot. “De eerste week verliep prima en heel leuk. We zijn blij dat we de kindjes zoveel liefde kunnen geven en het contact met de ouders goed verloopt .” Eddy Gryson: “De capaciteit zal geleidelijk opgeschaald worden naar 18. We zijn een gemeente met veel jonge gezinnen en houden de vinger aan de pols rond opvang. 10 van de 19 onthaalouders werken deeltijds en voor ouders met flexibele werkuren blijft er dus nood aan opvang. Omdat zo’n samenwerkende onthaalouders daar op inspelen, willen we ook op andere locaties in de gemeente zo’n initiatief waarbij we als gemeente de locatie ter beschikking stellen, maar de onthaalouders de opvang runnen.” (efo)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.