Eerste gepantserd voertuig ooit ten velde te gast in Veurne

Burgemeester Peter Roose en schepenen Pascal Sticker en Guido Hoste bij de legendarische Belgische Automitrailleuse Minerva met de re-enactors Filip Roose, Tony Brondel en Indra Laenens. © JTV
Redactie KW

Na honderd jaar herrijst de ‘Automitrailleuse Minerva’, een geharnaste godin van de automobielwereld, weer uit de vergetelheid.

Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag reconstrueerde vzw Heirweg 1 dit legendarische voertuig, dat deels uit hout en deels uit metaal nauwkeurig werd opgebouwd.

Vier jaar lang zullen ze op WO I-herdenkingen en andere evenementen aanwezig zijn om deze merkwaardige geschiedenis van de Belgische ‘Automitrailleuse Minerva’ zichtbaar te maken.

Zo werd deze mobiele eenheid al tijdens een 15-tal herdenkingen in het gehele Vlaamse land ingezet, wat onverwacht heel wat publieke belangstelling opleverde. De ‘Minerva Armored Car’ was een militair gepantserde auto die in het begin van de Eerste Wereldoorlog op doelmatige wijze was ontwikkeld op basis van de civiele auto’s van Minerva. Het voertuig was bewapend met een machine gun (Hotchkiss model 1909) en kon een snelheid halen van 40 km per uur. De motor was een 4-cilinder benzine die 40 pk ontwikkelde en daarmee 150 km ver rijden kon rijden met een volle tank.

(JTV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.