Eerste geluidsarm vuurwerk in Oostende is een voltreffer

Het vuurwerk, aangevuld met muziek, extra lichteffecten en lasers, zorgde voor een mooi spektakel. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

In Oostende houden hondeneigenaars al jaren hun hart vast tijdens de zomermaanden. Elk jaar trekt het Vuurwerkfestival tijdens de zomermaanden op maandag tienduizenden kijklustigen naar het strand. Ook op 11 juli en op 21 juli wordt er traditioneel vuurwerk ontstoken op het Oostendse strand. Voor het eerst werd er tijdens de Vlaamse feestdag donderdagavond geluidsarm vuurwerk gebruikt.

Een feestdag vraagt om vuurwerk, maar niet iedereen is daar altijd even blij mee. Wat voor de mens een feest is, kan voor een dier een hel zijn. Vuurwerk zorgt immers voor luide knallen waarvan dieren erg onrustig worden. Honden en katten horen immers veel beter dan mensen, waardoor het geluid van knallend vuurwerk bij hen veel harder aankomt. Een knal met normaal vuurwerk zorgt voor een geluidssterkte van 170 decibel, bij een knal met geluidsarm vuurwerk is dat 85 decibel, de helft dus.

Het vuurwerk is niet volledig geluidsarm, maar de knal wordt wel sterk gedempt. Het vuurwerk oogt daarom niet minder mooi, integendeel.

Ter hoogte van het Strandplein op het strand in de Oostendse wijk Mariakerke werd voor het eerst geluidsarm vuurwerk gebruikt. Het vuurwerk, aangevuld met muziek, extra lichteffecten en lasers, zorgde voor een mooi spektakel. De zeedijk en het strand zaten vol met kijklustigen.

De vuurwerkmakers zetten de laatste jaren meer in op geluidsarm vuurwerk. Dat komt door de grote vraag. Oostende, dé vuurwerkstad van West-Vlaanderen, kan niet achterblijven en springt mee op de kar. “Het gaat om een test”, vertelt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “In ons bestuursakkoord stond dat we willen experimenteren met geluidsarm vuurwerk. Mariakerke leek ons de ideale plaats om dat te doen. We wachten nu de reacties af van de Oostendenaars.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier