Eerste fase WZC Jacky Maes krijgt stilaan vorm: “Eerste bewoners in december”

Een delegatie van het schepencollege bracht dinsdag een werfbezoek aan de eerste fase van het nieuwe wzc Jacky Maes. © MM
Redactie KW

In afwachting van de Open Wervendag van zondag 19 mei gaf schepen voor Sociale Zaken Eddy Gryson dinsdag al een rondleiding in het nieuwe woon- en zorgcentrum Jacky Maes in Bredene. “We hopen de eerste fase af te ronden tegen eind dit jaar. Daarna kan gestart worden met de afbraak van het voorste deel van Wackerbout.”

Schepen Eddy Gryson (SP.A) heeft dinsdag samen met zijn collega-schepenen en burgemeester Steve Vandenberghe een bezoek gebracht aan de eerste fase van het nieuwe woonzorgcentrum Jacky Maes. Die eerste fase wordt momenteel opgetrokken achter het bestaande Wackerbout.

Projectleider Peter Deput van Strabag leidde samen met adjunct-algemeen directeur Jan Eerebout de delegatie van het gemeentebestuur rond in de nieuwbouw. “De eerste fase zit momenteel in een overgangsfase, tussen ruwbouw en afwerking. We zitten op schema. Het gebouw moet normaal tegen begin december opgeleverd kunnen worden.”

Verhuizen

“We hopen alleszins tegen eind december de bewoners van de voorste vleugel van Wackerbout te kunnen verhuizen naar hun nieuwe onderkomen”, bekent Eddy Gryson. “Ook budgettair zou dat een meevaller zijn want het nieuwe woonzorgcentrum telt straks 12 kamers meer. Hoe sneller we die kunnen activeren, hoe beter, ook voor de portemonnee van de gemeente.”

“Bedoeling is om dan meteen met de afbraak van het voorste deel van Wackerbout te beginnen en fase twee van de werken aan te vatten”, legt schepen voor Openbare Werken Erwin Feys (SP.A) uit. Eenmaal deze af, kunnen ook de bewoners van het achterste deel van Wackerbout verhuizen. “Het nieuwe wzc moet dan in principe in 2020 volledig klaar zijn.”

In het wzc Jacky Maes komen straks niet alleen 160 kamers en 10 kamers voor kortverblijf. “In het achterste gedeelte, dat eind 19 operationeel moet worden, zullen ook een dienstencentrum en een centrum voor dagverzorging komen. Ook de keuken zal terug te vinden zijn in deze vleugel. De kamers, 21 vierkante meter groot, zullen per 16 een leefgroep vormen die samen zal eten, een eigen verpleegpost zal hebben,… Elke leefgroep zal een gezamenlijke ruimte hebben met een ruim, open terras, een orangerie en knusse zithoek. Alles om het leven in het nieuwe woonzorgcentrum zo aangenaam mogelijk te maken”, aldus Gryson.

Eenmaal de tweede fase afgewerkt, zal ook de achterste vleugel van het huidige Wackerbout afgebroken worden. “Tussen beide nieuwe vleugels komt vervolgens een brede doorgang waarin een winkelstraatje zal gecreëerd worden”, geeft Jan Eerebout aan.

Huiselijke sfeer

“Daarin zal plaats zijn voor een kapsalon, pedicure,… Die centrale gang zal ook verbinding geven naar het dagcentrum en het Sociaal Huis. Het onthaal, dat vandaag in dat Sociaal Huis terug te vinden is, zal verhuizen naar de achterste vleugel van het nieuwe wzc en 7 dagen op 7 open zijn.”

Het nieuwe gebouw verbergt volgens Eerebout nog enkele opmerkelijke kenmerken. “Van onder de achterste vleugel door loopt helemaal tot aan de Duinenstraat een tunnel, die het mogelijk zal maken om leveringen naar onder meer de keuken ongemerkt te laten verlopen.

Er komt ook een aparte ingang voor de ambulance en de lijkwagen waardoor het vervoer van zieken en overledenen discreet zal kunnen verlopen. Bij de inrichting van de kamers werd vooral geprobeerd een huiselijke sfeer te creëren.

Een tunnel verbindt de achterste vleugel met de Duinenstraat

“De kamers krijgen verschillende kleuren en een venster dat tot op de grond reikt waardoor de bewoner altijd naar buiten zal kunnen kijken.

Naast de deur komt een tablet, waarop de verpleegster meteen de te stellen handelingen zal kunnen terugvinden – nu verloopt die procedure nog traag en op papier – maar die de bewoner net zo goed zal kunnen gebruiken om de laatste Instagramfoto’s van de kleinkinderen op te roepen.”

In het dienstencentrum, op het gelijkvloers van het achterste gebouw, hoopt het gemeentebestuur naast activiteiten voor de bewoners ook ruimte te bieden aan verenigingen. “Ook eigen, gemeentelijke activiteiten, waarvoor we vandaag op het MEC Staf Versluys aangewezen zijn, kunnen hier straks georganiseerd worden”, besluit schepen Eddy Gryson.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier