Eerste fase werken Capellehof in Rollegem-Kapelle afgerond, rest volgt binnenkort

Het Capellehof wordt flink onder handen genomen. (foto JS)©Jan Stragier Jan Stragier
Het Capellehof wordt flink onder handen genomen. (foto JS)©Jan Stragier Jan Stragier
Redactie KW

De eerste fase van de werken aan het Capellehof in het centrum van Rollegem-Kapelle is afgerond. Binnenkort wordt de aanbesteding van de renovatie van de oude hoevegebouwen opgestart. Dit dossier kost in totaal 850.000 euro. “We hopen dat we voor een vierde daarvan nog premies en subsidies krijgen.”

De oude hoeve Capellehof zal straks onder andere onderdak bieden aan de werking van Mariënstede en ’t Ferm, twee organisaties die zich inzetten voor mensen met een beperking. In de stalvleugel komt er een winkelruimte, leefruimte, keuken en een sanitair blok voor de mensen van Mariënstede, in de dwarsschuur wordt een grote ruimte en leskeuken voorzien voor ’t Ferm. “Ook de plaatselijke verenigingen zullen gebruik kunnen maken van die grote ruimte”, aldus Frederik Tack van architectuurbureau AIKO uit Maldegem. Hij lichtte maandagavond tijdens een online infovergadering de huidige stand van zaken van het grote project in het centrum van Rollegem-Kapelle toe. “Inmiddels is de eerste fase van het project afgerond. De daken en het onderliggend metselwerk zijn hersteld. Langs de Schoolstraat moeten de muren wel nog worden aangepakt.”

Inmiddels is de omgevingsvergunning voor de verbouwingen aan de dwars- en stalvleugel afgeleverd. “We wachten nu nog op een subsidiedossier rond erfgoed. Van zodra de subsidies en premies zijn goedgekeurd kunnen we aanbesteden. Het dossier kost 850.000 euro euro, we hopen een vierde daarvan in premies en subsidies te ontvangen. De werken zullen anderhalf jaar duren”, aldus Tack.

De tuin nabij de gebouwen wordt ook beschikbaar gesteld voor de mensen van ’t Ferm en Mariënstede. In de voormalige woning hoopt de gemeente een horecazaak te realiseren. “Maar de verbouwingen aan de stalvleugel en de dwarsschuur zijn nu de prioriteit”, aldus burgemeester Bart Dochy (CD&V/VD).

Een zestigtal bewoners schreef zich in voor de infovergadering. “We hopen natuurlijk om een volgende infovergadering over dit belangrijk project weer in de kerk van Rollegem-Kapelle te kunnen organiseren, maar door de coronacrisis moesten we nu op deze manier de stand van zaken tot bij de mensen brengen”, aldus de burgemeester. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier