Eerste Eventhulpverlener uit onze provincie komt uit Oostrozebeke

Guido Allemeersch, gemotiveerde medewerker van het plaatselijke Rode Kruis, is nu ook eventhulpverlener. (Foto CLY)
Redactie KW

Guido Allemeersch uit Oostrozebeke haalde recent het brevet van Eventhulpverlener. Daarmee is Guido, die ook hulpverlener is bij het Rode Kruis, de eerste in onze provincie met dat brevet op zak.

Het mag gezegd dat de Oostrozebeekse afdeling van het Rode Kruis een bijzonder actieve afdeling is die niet alleen goed is uitgerust, maar ook over bijzonder goed geschoolde en opgeleide medewerkers beschikt. Dat de afdeling over dergelijk personeel beschikt, trouwens allemaal vrijwilligers, heeft alles te maken met de inzet van de afdeling zelf. Koken kost namelijk geld en de afdeling staat in voor de opleiding van zijn vrijwilligers door die zelf te bekostigen.

Zopas is met Guido Allemeersch nog een speciale hulpverlener bijgekomen. Guido slaagde er namelijk recent in om, als eerste in de provincie, het brevet van Eventhulpverlener binnen te halen. Daarmee kan hij aan de slag op elke manifestatie of ramp.

1000 km gefietst

Jong gepensioneerde Guido Allemeersch uit de Kouterstraat heeft in het verleden zijn sporen verdiend tijdens de vele acties van Kom op tegen Kanker. Daar nam hij ook telkens zelf aan deel. “Dat klopt, zo heb ik drie keer op rij de 1000 km gefietst”, vertelt Guido. “Dat was fysiek heel belastend en toen het niet meer kon, besloot ik mij aan te sluiten bij het plaatselijke Rode Kruis om ten dienste te kunnen staan van de gemeenschap.”

“Ik ben de enige medewerker bij het Rode Kruis die in het bezit is van vier brevetten”

“Sinds 2016 teken ik present op de maandelijkse vergadering en daar word ik steeds heel vriendelijk ontvangen. Ik voelde mij direct aanvaard en het was dan ook mijn betrachting om zo snel mogelijk inzetbaar te zijn bij de afdeling. Zonder opleiding is dat onmogelijk. Ik ben dan ook onmiddellijk gestart met lessen in de Meulebeekse afdeling en behaalde het brevet EHBO. Dat leek me een goede basis om meer te behalen waarna ik me toen heb ingeschreven in Waregem. Daar haalde ik het brevet van Helper”, gaat Guido verder. “Toen ik kort daarna vernam dat er in Brugge lessen Eerstehulpverlener uitgeschreven werden, was ik er als de kippen bij.”

Rijbewijs aangepast

“Ondertussen werd ik door de plaatselijke afdeling al ingezet bij evenementen waar ik heel veel kon bijleren van de andere collega’s. In Brugge volgde ik nog een avond radiocommunicatie en werd mijn rijbewijs – medische schifting – aangepast”, vertelt Guido, die zich ook engageert als vrijwillig chauffeur in de plaatselijke Minder Mobielen Centrale.

Stickerverkoop

“Dit voorjaar alleen al volgde ik ook nog extra lessen in Brugge, waar ik slaagde in het examen als eerste Eventhulpverlener in West-Vlaanderen en daar ben ik bijzonder trots op. Dat betekent dat ik de enige Rode Kruismedewerker ben die in het bezit is van vier brevetten. Ik ben de plaatselijke afdeling erg dankbaar dat zij mij enorm gesteund hebben in mijn opleidingen die werden betaald met de opbrengst van de stickerverkoop. Ik wil als wederdienst dan ook mijn opgedane kennis volledig ten dienste stellen van de gemeenschap“, besluit Guido, die zich nog laat ontvallen dat hij door het Rode Kruis werd ingezet tijdens de jongste Hallebedevaart. “Dat was een superervaring, waarbij ik heel veel wandelaars kon helpen bij hun kleine, fysieke problemen. Vooral de dankbaarheid die je ervoor terugkrijgt, is zonder meer hartverwarmend.” (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier