Eerste editie van SpeelPLATSE op het Marktplein in Harelbeke is schot in de roos

Op de foto herkennen we onder meer Sven van Circus Sven, schepen van Welzijn Lynn Callewaert en schepen van Onderwijs Francis Pattyn. © (Foto LOO)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Woensdagnamiddag werd de Nieuwe Markt in Harelbeke ingenomen door honderden schoolkinderen. Zij mochten de nieuwe markt ‘inspelen’ op de speciaal gecreëerde SpeelPLATSE.

De officiële opening van het vernieuwde marktplein is op zaterdag 18 september maar de kinderen mochten ze de voorbije week al officieel ‘inspelen’. Daarvoor zorgde Het Huis van het Kind Harelbeke voor een heleboel leuke materialen en activiteiten in samenwerking met Creatool Hulste: een zeepkistenrace met zelfgemaakte zeepkisten, circusfietsen van Circus De Sven, gezelschapspelletjes, springkastelen, circusinitiaties en -technieken, schminkstanden, de nieuwe Speelmobiel met allerhande lees- en knutselmateriaal en meer.

“Corona maakte het ons niet makkelijk om een leuk startevenement voor de Harelbeekse basisscholen te voorzien op ons nieuwe Marktplein. Toch stonden we erop om ook de scholen een leuke activiteit aan te bieden en dat is gelukt. We zijn erg tevreden met de opkomst”, glundert schepen van Onderwijs Francis Pattyn (CD&V).

Duurzaam materiaal

De leerlingen werden de voorbije anderhalve week uitgedaagd om in kleine groepjes een zeepkist te maken en te testen op de schans. “De kinderen mochten zelf kiezen of de zeepkist groot of klein was, ze mochten creatief zijn en ze zelf ontwerpen. We zagen heel diverse modellen de revue passeren”, zegt Peter Dewever, zaakvoerder bij Creatool, dat met duurzaam en natuurlijk materiaal werkt en de bouwpakketten leverde. “De bouwpakketten passen perfect in het STEM-verhaal van de scholen. STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. Eén van de leerdoelen in het basisonderwijs is kinderen op jonge leeftijd stimuleren om aan de slag te gaan met techniek. De bouwpakketten van Creatool bieden hierop een antwoord.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier