Eerste dorpstuintjes komen volgend jaar in Ettelgem

Redactie KW

Een perceel landbouwgrond, eigendom van Stad Oudenburg, wordt volgend jaar omgevormd tot dorpstuintjes. De grond wordt momenteel nog gebruikt door een landbouwer die al op de hoogte gesteld is van de plannen van de stad. De dorpstuintjes komen naast de Romaanse kerk in de Oude Kerkstraat.

“Bij aanvang van deze legislatuur hebben we aangegeven om dorpstuintjes aan te leggen langs het Ettelgheempad in Ettelgem. Na bodemonderzoek door Inagro bleek dit geen geschikte locatie om te tuinieren. Het zou heel wat aardeverzet, en dus budget, kosten om de grond geschikt te maken”, zegt schepen van Milieu Gino Dumon.

“We hebben dan gezocht naar een nieuwe locatie en kwamen terecht bij een stuk landbouwgrond naast het Romaans kerkje in Ettelgem. De stad is eigenaar en de grond is geschikt om te tuinieren. Deze grond wordt tot op vandaag gebruikt door een plaatselijke landbouwer maar we hebben hem al laten weten dat we het perceel zelf zullen gebruiken vanaf 2021”, aldus nog Gino Dumon.

Ecologisch tuinieren

“Eind vorig jaar hebben we ook projectsubsidies aangevraagd via de provincie en begin dit jaar werd het project weerhouden. Dit wil zeggen dat de aanleg van de toekomstige dorpstuintjes voor 50 procent gesubsidieerd wordt. Intussen hebben we samengezeten met Velt om advies in te winnen rond samen ecologisch tuinieren en zijn we bezig met onze diensten om een ontwerp dorpstuintjes op te maken. Het volgende overleg met Velt is binnenkort, we hopen dan ook volgend jaar effectief te starten met de aanleg.”

“We nemen de dorpstuintjes mee in het masterplan Ettelgem zodat ook experts hun mening kunnen geven over de toekomstige dorpstuintjes en de ligging ervan. Een van de speerpunten van Een toekomst voor Ettelgem is een groene omgeving, de dorpstuintjes zullen daar zeker een onderdeel van zijn”, is burgemeester Anthony Dumarey overtuigd.

30 tot 40 vierkante meter

De realisatie van de dorpstuintjes is voorzien voor eind 2021. Er wordt hiervoor 65.000 euro voorzien. Elk stuk zal tussen de 30 en 40 m² groot zijn. De groendienst zal instaan voor het onderhoud van de gedeelten tussen de perceeltjes en er ook op toezien dat alle reglementen worden gevolgd. (LIN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.